Moeilijke start voor eerste centrale Vlaamse toetsen: 1 op de 5 scholen had technische problemen

In 1 op de 5 scholen zijn technische problemen opgedoken bij de eerste centrale Vlaamse toetsen deze voormiddag. Dat blijkt uit een technische analyse van het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Getroffen scholen kunnen een beroep doen op een inhaalmoment.

De nieuwe centrale Vlaamse toetsen verlopen op de computer, maar daar zijn dus technische problemen mee geweest deze morgen. Volgens de minister had ongeveer 20 procent van de scholen er last van en konden 309 van de 13.934 leerlingen hun gestarte toetsen niet voltooien, al waren dat er volgens het katholiek onderwijs een pak meer.

De Vlaamse overheid en alle partners van de Vlaamse Toetsen laten weten dat ze zich verontschuldigen voor het ongemak dat een deel van de scholen en de leerlingen hebben ervaren.

De tijd liep door, maar mijn scherm stond gewoon stil

Een leerling die de test vanmorgen moest afleggen

Een leerling van het GO! atheneum Anderlecht zegt dat het maken van de toets door de problemen "heel stressvol" was. "Het ging eerst heel vlot, maar daarna niet meer. De tijd liep door, maar mijn scherm stond gewoon stil."

Toetscoƶrdinator Elke Allemeersch van dezelfde school hoopte dat de leerlingen hun toets toch konden afronden. "Sinds 9 uur zit precies heel Vlaanderen op het systeem en begint de website trager te werken", zegt ze. "Ik denk niet dat de timer trager gaat lopen als onze websites trager zijn, dus ik hoop dat onze leerlingen er in slagen om alle vragen op te lossen."

Bekijk: "Ik heb niet alles kunnen invullen, maar dat was niet mijn fout"

Videospeler inladen...

Inhaalmoment

Intussen zouden de problemen grotendeels opgelost zijn. VolgensĀ Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft de organisator van de toetsen beloofd dat de problemen na de middag zeker achter de rug zullen zijn.

Er waren al inhaalmomenten voorzien voor scholen die om een of andere reden niet aan de testen konden deelnemen. Het kabinet van minister van Weyts laat weten dat scholen die zelf vinden dat ze benadeeld zijn, bijvoorbeeld omdat het platform te traag ging, contact kunnen opnemen.Ā 

"We zullen scholen die grote technische problemen gehad hebben zelf contacteren om te zien wat er nu moet gebeuren", klinkt het.

Wat zijn de centrale toetsen?

Met deĀ centrale toetsenĀ wil de Vlaamse regering de onderwijskwaliteit meten en uiteindelijk ook verbeteren. Vanaf vandaag krijgen de leerlingen in het 2e jaar van het Vlaamse secundaire onderwijs voor het eerst een centrale toets wiskunde en Nederlands voorgeschoteld.

Daarna volgen ook leerlingen in het vierde leerjaar van de lagere school. Tegen 2027 zullen alle Vlaamse leerlingen de centrale toetsen op 4 momenten in hun schoolcarriĆØre moeten afleggen: in het vierde en zesde leerjaar (vanaf 2026), en in het tweede en zesde middelbaar (vanaf 2027).

Meest gelezen