UU-betogers worden gevorderd te gaan, gesprekken leveren niks op

Foto: ANP

De onderhandelingen tussen de politie en pro-Palestijnse demonstranten die op het Janskerkhof in Utrecht een universiteitsgebouw bezetten, hebben er niet toe geleid dat de actievoerders het pand verlaten. “De inzet van een onderhandelaar heeft helaas geen resultaat gehad”, aldus de politie.

Daarom vorderen de politie en de Universiteit Utrecht de activisten het pand “zelfstandig en vrijwillig” te verlaten. Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, riep dat ter plaatse ook door een megafoon, maar was nauwelijks te verstaan.

Pijpers werd overschreeuwd door een woordvoerster van de demonstranten, die ook in een megafoon riep dat er met het college van bestuur niet te onderhandelen valt. “Onze eisen zijn duidelijk, simpel en al lang bekend”, zei ze. De groep gaat volgens haar pas weg als de eisen zijn ingewilligd. “Pijpers bloed aan de handen”, laat ze de menigte schreeuwen. De demonstranten zeggen te willen dat de bestuursvoorzitter aftreedt.

Na de vordering zijn de demonstranten met meer mensen voor de deur van het bezette universiteitspand gaan staan. Ook hebben ze een haag gevormd tegenover twee politiebussen.

Een woordvoerster van de Universiteit Utrecht laat weten dat Pijpers graag in contact wilde komen met de bezettende demonstranten en dat hij daarbij wilde weten wat hun eisen zijn. “De demonstranten gaven aan dat zij dit gesprek niet willen voeren en alleen willen dat hun eisen worden ingewilligd”, zegt ze. Volgens de woordvoerster heeft Pijpers verschillende keren aangegeven dat hij juist wel erg graag de dialoog wil voeren.