John Swinney enige kandidaat om opgestapte Schotse premier op te volgen

© AFP

John Swinney wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Schotland. Hij is de enige kandidaat die zich gemeld heeft om leider van de Schotse Nationale Partij (SNP) te worden en zal dus mogelijk de opvolger worden van Humza Yousaf als eerste minister.

wver
Bron: BELGA

Swinney kreeg de afgelopen dagen al veel steun van partijprominenten. Er leek zich nog een uitdager aan te dienen in de persoon van Graeme McCormick, maar die trok zich op het laatste moment terug na gesprekken met Swinney.

De 60-jarige Swinney leidde de SNP ook tussen 2000 en 2004. Hij is niet van plan een interim-leider te zijn en wil sowieso de termijn afmaken. De volgende Schotse verkiezingen vinden uiterlijk over twee jaar plaats.

Yousaf stapte op na het uiteenvallen van de coalitie met de Groenen. Het Schotse parlement diende daarna een motie van wantrouwen in, maar die haalde het afgelopen woensdag niet. De minderheidsregering kan dus voorlopig door.

Het is onrustig binnen de SNP en Swinney moet er nu voor zorgen dat iedereen weer op een lijn komt. Als hij benoemd wordt als SNP-leider, moet het parlement nog instemmen met zijn aanstelling als eerste minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen