Piet Loyens (89), een van de oudste supporters van KFC Halle, vindt zo’n rookverbod helemaal oké. “Ik heb zelf ook nooit gerookt.”© kma

KFC Halle organiseert eerste jeugdtornooi met oproep niet te roken, ook niet in openlucht: “Bijna alleen maar positieve reacties”

Halle-Zoersel -

KFC Halle pioniert dit weekend tijdens de Halle Cup. Voor het eerst organiseert een sportclub in de regio een jeugdtornooi waarbij expliciet wordt opgeroepen niet te roken of te vapen op de terreinen van de voetbalclub, ook niet in openlucht. “Bijna niemand moppert”, zegt Luc Faes, jeugdvoorzitter van KFC Halle.

Kristin Matthyssen

Op de terreinen van KFC Halle gaat dit weekend het jaarlijks voetbaltornooi Halle Cup door. Er komen in totaal zo’n 70 ploegen spelen in de leeftijdscategorieën van U6 tot en met U15.

KFC Halle is de eerste club die actief de “dank je wel om hier niet te roken” sensibiliseringscampagne, ondersteund door de gemeente Zoersel door het charter Generatie Rookvrij, promoot tijdens de tornooidagen. “We willen hiermee het voorbeeld geven”, zegt Luc Faes. “Op deze manier willen we supporters voorbereiden op de wetgeving die er vermoedelijk in 2025 aankomt waarbij roken op openbare plaatsen waar veel kinderen aanwezig verboden zal worden. Naast de banners, hebben we alle ploegen bij de uitnodiging meteen op de hoogte gebracht van onze campagne.”

Luc Faes bij de banners rond het veld en zelfs tegen de baan.© kma

Als we ons op de parking zetten, zien we daar direct een man aan een sigaret lurken. “Ik vind het positief”, zegt hij. ”Ik rook normaal sowieso niet met kinderen in de buurt, maar hier op de parking moet het kunnen.” Hij wil niet met eigen naam of foto in de krant, dus er heerst een zekere rokersschaamte als er zulke banners hangen.

“Dat is ook wat we beogen”, zegt Luc Faes. “Ik heb zelf lang gerookt maar ben nu dertig jaar gestopt. Als niemand een sigaret opsteekt, gaat ook die eenling het niet durven.”

Supporter Piet Loyens wordt binnenkort negentig jaar. Je zou denken dat hij van de rokersgeneratie komt, “maar ik heb zelf nooit gerookt en steun dit initiatief. Vroeger tijdens mijn legerdienst lagen er grote stocks sigaretten. Wij kregen die gratis. Maar ik heb mijn sigaretten altijd geruild voor andere dingen, ik heb nooit die behoefte gevoeld.”

De bezoekende supporters uit Oostmalle vinden het prima. Van hen mag het ook in Oostmalle rond het voetbalveld verboden worden.© kma

Aan het B-terrein staan supporters van KVC Oostmalle. Guy, Gunther, Nathalie, Joke, Veerle en Fabienne gaan 100 procent akkoord. “Wij roken zelf niet. Jos, de trainer, rookt wel, maar nooit op een voetbalveld. Van ons mogen ze zo’n rookverbod ook op KVC Oostmalle invoeren.”

Hannes, Philippe en Céline. Ze roken alledrie, maar de aansteker bleef op zak.© kma

Hannes, Philippe en Céline zijn wel rokers. “Ik heb al acht keer geprobeerd te stoppen”, zegt Céline. “Maar ik heb het nooit volgehouden. Ik rook wel nooit binnen in huis. We staan hier bij de U15 te supporteren. Dat is een leeftijd waarop jongeren een vaper trachten te bemachtigen, hoewel die e-sigaretten niet aan jeugd onder de 18 jaar verkocht mogen worden. En toch zie je er zo veel mee rondlopen. De stap naar de gewone sigaret is nadien gauw gezet. Nee, we mogen die jonge voetballers niet in de verleiding brengen.” Hannes en Philippe sluiten zich hierbij aan. “Wij steunen de maatregel.”

Pluimen maïs

Aan de kassa zitten Walter Van Den Eynde en Willy Naulaers. “Ik rook al sinds mijn veertiende”, zegt Walter. “En kijk: ik hang nu met een longziekte aan de zuurstof. Dertien jaar geleden ben ik gestopt, maar toen was het al te laat. Wij rookten vroeger als kind zelfs de pluimen van de maïs, opgerold in een stukje krantenpapier, omdat tabak te duur was.”

Walter en Willy.© kma

“Gelukkig hebben mijn twee zonen nooit gerookt”, zegt Walter. Eentje kwam ooit te laat thuis van het VTI in Zandhoven met de fiets. Blijkbaar omdat er stiekem gerookt werd in het bos na school. Dat is geen reden om je moeder met eten te laten wachten, heb ik gezegd. Kom, smoor, neem een sigaretje, zei ik. Maar hij heeft nooit meer gerookt. Verbieden en alles in het stiekeme laten gebeuren, is niet de juiste manier om kinderen te ontraden. Als je het toelaat, is het niet meer spannend. Mijn zonen zijn zelfs fanatieke anti-rokers geworden. Mijn longziekte komt waarschijnlijk ook van het vuil laswerk op schepen dat ik heb gedaan, maar paffen is nooit goed.”

Nergens een asbak.© kma

De banners van gemeente Zoersel waarop bedankt wordt om niet te roken.© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV