Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Billy Graham (99) overleden, Amerikaanse tv-evangelist en geestelijk raadsman van presidenten

Billy Graham in 2005 in New York.Beeld EPA

De Amerikaanse tv-dominee en evangelist Billy Graham is op 99-jarige leeftijd overleden. Graham bereikte met zijn preken op televisie vanuit zijn hoofdkwartier in North Carolina miljoenen volgelingen in de wereld. Ook stond hij diverse Amerikaanse presidenten bij met geestelijke raad.

De tv-dominee groeide in zijn hoogtijdagen uit tot een machtige prediker. Tijdens zijn preken liep hij heen en weer op het podium, altijd met de bijbel in de hand, roepend dat Jezus Christus de enige oplossing was voor de vele problemen van de mensheid.  

Graham mag met recht de vader van de massa-evangelisatie worden genoemd. Op Amerikaanse wijze schermt de Billy Graham Evangelisatie Organisatie met duizelingwekkende cijfers over zijn invloed. De baptistenvoorganger heeft volgens die stichting aan meer dan 210 miljoen mensen in 185 landen en gebiedsdelen het evangelie verkondigd. En daarbij komt nog eens de nauwelijks te tellen schare die zijn woorden via radio, televisie of internet hoorde.

William Franklin Graham werd op 7 november 1918 geboren als zoon van een conservatieve, evangelische boer in Charlotte in de Amerikaanse staat North Carolina. Hij werd ook theoloog, auteur en activist. Zijn evangelisatiebijeenkomsten, de ene nog massaler dan de andere, brachten hem in de afgelopen decennia in alle uithoeken van de VS en over de hele wereld.

Twitter bericht wordt geladen...

Zondaar

Graham bezocht ook diverse keren Nederland. Zo woonde hij in 1948 in  Amsterdam de oprichting bij van de Wereldraad van Kerken. In 1954 deed hij de Nederlandse hoofdstad opnieuw aan, tijdens zijn eerste Europese tournee. Hij preekte er voor een vol Olympisch Stadion.

In 1983 en 1986 organiseerde Graham in de Amsterdamse RAI studiecongressen voor duizenden evangelisten uit de hele wereld. Zijn boodschap is al die jaren dezelfde gebleven. Elk mens is een zondaar, zo predikte Graham, en Jezus Christus is voor alle mensen aan het kruis gestorven. Alleen diegene die Jezus als Heer aanvaardt, zou worden gered, aldus de evangelist.

Graham stond veel Amerikaanse presidenten bij, van Dwight Eisenhower tot en met George W. Bush.

Twitter bericht wordt geladen...