De optie past in een resem maatregelen om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken.
© Kees van de Veen

Leerkrachten kunnen vanaf volgend jaar voordelig een fiets leasen

Leerkrachten zullen vanaf volgend jaar een deel van hun bruto eindejaarspremie kunnen gebruiken om een gewone of een elektrische fiets te leasen. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De optie past volgens de minister in een resem maatregelen om de verloning moderner en het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken.

Een hogere fietsvergoeding, een nieuwe internetvergoeding en de mogelijkheid om leraar-specialisten extra te verlonen. Het zijn volgens Ben Weyts een paar voorbeelden van maatregelen die tijdens zijn ambtstermijn als Onderwijsminister genomen zijn om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken.

Vanaf 2025 komt daar een optie bij. Leerkrachten en ander onderwijspersoneel zullen een deel van hun eindejaarspremie kunnen gebruiken om een fiets te leasen. Het gaat dan om het brutobedrag, vóór belastingen of sociale zekerheid, waardoor leerkrachten die een fiets leasen, er meer aan overhouden dan collega's die met hun nettobedrag zelf een fiets kopen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Om de werking ervan te illustreren geeft Weyts een voorbeeld van een leerkracht met 9 jaar anciënniteit (salarisschaal 501). "Zijn of haar eindejaarspremie bedraagt netto 1.050 euro, maar bruto was dat meer dan het dubbele, 2.150 euro. Een elektrische fiets kopen en 3 jaar lang verzekeren en onderhouden kost al snel 4.000 euro. De leerkracht heeft dus bijna 4 netto-eindejaarspremies nodig om de fiets zelf aan te schaffen."

"Als de leerkracht kiest voor de fietslease, dan kan hij diezelfde kost bijvoorbeeld spreiden over 3 jaar en telkens een deel van zijn bruto eindejaarspremie inzetten, die immers ruimschoots volstaat", legt de minister uit.

"We tonen onze waardering voor leerkrachten en we moeten dat blijven doen op elke mogelijke manier, ook financieel. In de volgende cao moet bijvoorbeeld de fietsvergoeding opnieuw opgetrokken worden", besluit Weyts.

Meest gelezen