© Joren De Weerdt

“Maak sporthal school toegankelijk voor clubs”

De knappe nieuwe sporthal van het Heilig-Hartcollege staat leeg na schooltijd. De gemeente wil clubs die met plaatsgebrek kampen daar graag onderbrengen, maar dat blijkt niet zo evident.

Bert Provoost

Het thema werd aangekaart door oppositieraadslid Eddy ­Gorris (N-VA). “De sportfaciliteiten staan daar heel veel uren leeg. Zo’n prachtige accommodatie moet ook kunnen renderen voor sportclubs en voor inwoners. Ik vraag dat de gemeente onderhandelingen met de school voert om tot een akkoord te komen zodat het gebouw ook toegankelijk wordt voor andere clubs”, aldus Gorris, die voor zijn pensioen overigens zelf jarenlang sportleerkracht was in de school.

Schepen van Onderwijs Eric ­Verbist (CD&V) zit op dezelfde lijn. “Via de nv Scholen voor Morgen worden heel veel scholen vandaag gebouwd via een DBFM-formule, wat erop neerkomt dat er een jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding betaald moet worden en dat de firma naast het ontwerpen, financieren en bouwen ook verantwoordelijk is voor het onderhoud. Dat laatste is een moeilijk punt.”

Firma blijft eigenaar

“De firma blijft immers de eerste dertig jaar eigenaar en moet dan het gebouw onderhouden en ingrijpen bij slijtage. Als er meer clubs gebruikmaken van de infrastructuur, verslijt alles sneller en contractueel heeft dat gevolgen. Er kunnen wel Vlaamse subsidies aangevraagd worden door scholen die hun sporthal openstellen voor derden, we zullen bekijken wat er voor onze scholen mogelijk is en zullen ze stimuleren om daar gebruik van te maken”, aldus ­Verbist.

Over hoe groot de vraag bij de clubs precies is, daar heeft de gemeente nog geen gedetailleerd zicht op. “De vraag is er zeker, de sportdienst zal er een beeld van proberen te krijgen. Het zou goed zijn als we de sporthal mee zouden kunnen gebruiken. Er is wel één valkuil. Onze gemeentelijke sporthal in de Lostraat is nu rendabel bezet, ook op de minder interessante uren. We moeten er rekening mee houden dat we onszelf niet doodmaken door te veel concurrentie”, vult schepen van Sport Nand Blauwens (Open Vld) aan.

Clubs kloppen aan

Administratief- en personeels­directeur Fons Nuyens van het Heilig-Hartcollege zegt dat zijn school al heel wat vragen van clubs van binnen en buiten Heist heeft gekregen. “In principe zijn we daar niet tegen. Maar ik heb altijd moeten antwoorden dat we er niet in kunnen toestemmen omdat dat een grote meerkost zou opleveren aan beschikbaarheidsvergoeding. Dat gaat over zulke grote bedragen, dat het onrealistisch is voor die clubs om dat op te hoesten. Elke keer externen de zaal willen gebruiken moeten we daar toestemming voor vragen en heeft dat een gevolg voor de kostprijs die we moeten betalen. We wachten dus af of de gemeente hier met oplossingen naar voren komt die ervoor zorgen dat ook onze school geen nadeel ondervindt, want dat kan niet de bedoeling zijn”, reageert directeur ­Alfons Nuyens.