© Joren De Weerdt

Van omkleden in het bos tot galamatch met BV's

Al negentig jaar is stamnummer 1640 een vaste waarde in het sportieve leven van KFC Bevel. Blauw-rood evolueerde van een clubje zonder kleedkamers naar een vereniging met 300 leden en dat wordt nu gevierd. Met de hulp van een reeks BV's.

Bert Provoost

De wieg van KFC Bevel stond in Berlaar-Heikant. Op een pleintje kwamen daar rond de Eerste Wereldoorlog geregeld jongeren samen om een potje te voetballen. Omkleden gebeurde in een bos en enkel de spelers met voldoende geld konden met echte voetbalschoenen spelen.

“In augustus 1927 sloot onze Bevelse club officieel aan bij de Belgische voetbalbond onder de kleuren blauw-rood. Om te kunnen voetballen waren er deftige terreinen nodig en daarom werd er grond gehuurd van een familie uit Itegem, op de plek waar nu nog altijd onze terreinen liggen”, legt voorzitter Tom Dillen uit.

“We hadden in het begin nog geen kleedkamers. Gelukkig kwamen onze eigen spelers aangekleed naar de match, terwijl de tegenstanders en de scheidsrechter zich mochten omkleden in het toenmalige café Schuttershof. Later werd een primitieve barak neergepoot naast het veld”, vertelt Dillen.

De ploeg evolueerde van een beginnend ploegje in een reeks die te vergelijken valt met vierde provinciale, tot een gerespecteerd team dat in 1942 de titel behaalde in eerste provinciale. “Toen hebben we drie jaar lang in nationale bevordering meegedraaid. Onze sterspeler Denis De Win versierde zelfs een transfer naar RC Bruxelles. En er volgden er nog. In 1966 werd Denis De Win verkocht aan Racing White, net als Denieke Mariën.”

Maar in Bevel zijn ze ook nog altijd fier op iemand als René Van Hoof. “Hij speelde meer dan zeshonderd wedstrijden voor ons en kreeg in al die jaren nooit een gele of rode kaart. Dat is ook straf”, diept Tom Dillen op.

De club uit de kleinste Nijlense deelgemeente is negentig jaar na het ontstaan nog altijd springlevend. “We spelen nu in tweede provinciale. We hebben een nieuwe kantine en kleedkamers die we sinds een tiental jaar gebruiken. Recent werd nog een derde terrein in gebruik genomen, dat we gefinancierd hebben met eigen middelen. Het aantal leden is van vijftien in 1927 gestegen naar driehonderd in 2017, van wie het merendeel jeugdspelers. Onze slogan 'Klein Dorp, Grote Club' is dus niet uit de lucht gegrepen”, aldus Dillen.

De negentigste verjaardag kan dus met een gerust gemoed gevierd worden. “Op donderdag 24 augustus is er een café chantant en gespreksavond rond Voetbal heeft meer dan twee doelen, een thema dat we hoog in het vaandel dragen. Onder andere Walter Grootaers en Vital Borkelmans zitten in het panel. De deuren openen om 20u en de toegang bedraagt 5 euro.”

Op zaterdag gaan de festiviteiten verder, met om 14u een galamatch tussen oud-wielrenners onder leiding van Bevelaar Nick Nuyens en bekende oud-voetballers en BV's. Onder andere Leo Van Der Elst, Kevin De Weert, Niels Albert, Karel Geraerts, Dirk De Wolf, Bart Schols, Aster Nzeyimana, Gunther Schepens en anderen komen langs. Om 18u speelt KFC Bevel een competitiematch tegen Herselt, gevolgd door een afterparty.