Afghanen lopen in de modder in de zwaar getroffen provincie Baghlan in het noorden van het land.
Foto: AP

Honderden doden bij overstromingen in het noorden van Afghanistan

In Afghanistan zijn bij overstromingen in de noordelijke provincie Baghlan al meer dan 300 doden gevallen. Dat heeft het voedselagentschap van de Verenigde Naties gezegd. Er werden ook meer dan 2.000 huizen verwoest. In het noordoosten van het land werd de noodtoestand uitgeroepen.

"We kunnen op basis van de beschikbare informatie bevestigen dat 311 mensen zijn gedood in de provincie Baghlan", zei Rana Deraz, woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma (WFP). "Minstens 2.011 huizen werden verwoest en 2.800 beschadigd", voegde ze eraan toe.

Er is onduidelijkheid over het aantal slachtoffers. Eerder had de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN een voorlopig dodental van 200 slachtoffers bekendgemaakt.Ā 

De taliban-autoriteiten maken op hun beurt melding van "131 doden en meer dan honderd gewonden". Volgens de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken,Ā Abdul Mateen Qan, worden "vele mensen vermist". Maar hij specifieerde het aantal vermisten niet.Ā De plotse overstromingen waren het gevolg van de hevige regenval gisteren.

"Mensen wonen in de buurt van waterwegen"

De zware overstromingen hebben ook andere provincies in het land getroffen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN werden er nog verschillende doden opgetekend in 6 andere districten.Ā 

"De zware tol wordt onder meer verklaard doordat mensen de neiging hebben om in de buurt van waterwegen te wonen", vertelde de vice-directeur van het VN-bureau voor humanitaire zaken.

Kwetsbaar land voor klimaatverandering

De overstromingen hebben ook veel landbouwgrond onder water gezet. In Afghanistan is zo'n 80 procent van de ruim 40 miljoen Afghanen voor hun voortbestaan ā€‹ā€‹afhankelijk van de landbouw.

Afghanistan is dan ook erg kwetsbaar voor de klimaatverandering, bovendien is het volgens wetenschappers een van de landen die het slechtst voorbereid is op de gevolgen ervan.

De speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Afghanistan, Richard Bennett, zei op X dat deze overstromingen "een duidelijk teken waren van de kwetsbaarheid van Afghanistan voor de klimaatcrisis".

Meest gelezen