© REUTERS

Uitschakeling Manchester City en Arsenal betekent waarschijnlijk dat Duitsland en Italië extra Champions League-ticket krijgen

Duitsland en Italië lijken op weg een extra Champions League-ticket voor volgend seizoen binnen te slepen. Het gaat om een nieuwe regel van de UEFA, speciaal ontworpen voor het nieuwe format waar vanaf volgend seizoen mee gestart wordt.

Wim Conings

Die stipuleert dat de twee landen die het meeste coëfficiëntpunten kunnen verzamelen over één seizoen allebei een extra ticket voor de Champions League krijgen. Italië verzamelde dit seizoen tot dusver het meeste punten (18.428), op de voet gevolgd door Duitsland (17.642) en Engeland (16.875).

De Champions League-uitschakeling van Manchester City en Arsenal lijkt Engeland echter een definitieve uppercut gegeven te hebben. In de Europa League ziet het er voor Liverpool (0-3 achter tegen Atalanta) en West Ham (2-0 achter tegen Leverkusen) ook niet te best uit, waardoor de kans reëel is dat Aston Villa (2-1-voorsprong tegen Lille) na deze ronde als enige Europese vertegenwoordiger overblijft.

Italië zit nog met Atalanta, Roma, Milan en Fiorentina in Europa, Duitsland met Bayern München, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen.

LEES OOK. Einde verhaal voor De Bruyne en Doku: Real is het koelbloedigst in de strafschoppen en stoot ten koste van Man City door naar halve finales Champions League

Goed nieuws voor Openda en Lukaku

Indien beide landen hun voorsprong kunnen handhaven, zou de nummer vijf van Italië en Duitsland volgend seizoen in de nieuwe Champions League uitkomen. Dat zou goed nieuws zijn voor Rode Duivels Loïs Openda en Romelu Lukaku. Openda staat met Leipzig samen met Dortmund op een gedeelde vierde plaats, veertien punten voor nummer zes Frankfurt. Lukaku is met AS Roma vijfde in de Italiaanse Serie A.

De vernieuwde Champions League gaat vanaf september van start en zal er heel anders uitzien dan voordien. Er zullen vier extra teams zijn, waardoor het deelnemersaantal stijgt van 32 naar 36. Tegelijkertijd is er geen groepsfase met vier ploegen meer, maar wordt elke club uitgeloot tegen liefst acht verschillende tegenstanders. Daar speelt het telkens maar één keer tegen. Op het einde van de rit zal elk team vier keer thuis en vier keer uit gespeeld hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Europees voetbal