Vrienden zwaar onder de indruk door dodelijk ongeval motorrijder (26): “Jan was een diamant van een kerel”

De leden van Kickerclub Jake’s Place uit Westerlo zijn zwaar van de kaart. Hun keeper Jan Gielis (26) is overleden na een ongeval met zijn motor. De club gaat wellicht volgend seizoen truitjes dragen om hem te eren.

ronny van den ackerveken

“Het nieuws is bij ons erg hard aangekomen”, zegt Stef Van Gompel van Kickerclub Jake’s Place. “Onze ploeg is twee jaar geleden gestart en Jan was van in het begin onze keeper. Hij deed dat uitstekend. Iedereen zag Jan graag en hij zorgde vaak voor plezierige momenten.”

Het ongeval gebeurde donderdagavond. Jan Gielis reed na zijn shift bij het koperverwerkend bedrijf Aurubis in Olen naar zijn huis in Geel. In de Nijverheidsstraat in Oevel (Westerlo) moest hij bruusk remmen voor een voertuig dat de parking van het bedrijf Estée Lauder wilde verlaten. Het kwam niet tot een botsing, maar de motor is wel beginnen te slippen en is daarna gevallen. Jan Gielis overleed aan zijn verwondingen.

“Zijn overlijden betekent een groot gemis voor onze ploeg”, zegt Stef Van Gompel. “Tijdens de uitvaartplechtigheid gaan we zeker iets speciaals doen om hulde aan hem te brengen. Het idee is ook al gelanceerd om volgend seizoen truitjes te dragen met zijn foto. Zo blijft hij toch nog onder ons tijdens de wedstrijden.”

Het café waar de tafelvoetbalploeg haar thuiswedstrijden afwerkt, Jake’s Place in Westerlo, is sinds vrijdag gesloten. De uitbaters waren erg goede vrienden van Jan en plaatsten ook een eerbetoon op hun facebookpagina.

Geliefd

Jan was, net als Stef Van Gompel ook verbonden aan Forever Young, de motorclub waarmee ze samen vaak ritten maakten. “Ook daar was hij heel geliefd. Jan reed niet altijd mee omdat hij in ploegen werkte. Net als bij de Kickerclub laat hij ook bij Forever Young een onvergetelijke indruk na. Jan was echt een diamant van een kerel. Iemand waarmee je altijd graag een pintje ging drinken.”

Jans jongste zus Katrien plaatste een foto van hen beiden op Facebook met de tekst: “Meer en meer begint het door te dringen. Met wie moet ik nu fikfakken of wie gaat er nu McDonald's voor mij halen. Nooit meer ’s avonds samen thuiskomen om dan te beseffen dat je na vijf minuten in slaap bent gevallen op de wc. Hoe trots ik op fuiven kon zeggen tegen mijn vrienden dat gij mijn broer bent, zal niet meer gebeuren. Maar één ding is zeker, ik zal trots blijven om u als broer gehad te hebben.”

Gedenkhoekje

Bij Aurubis werd vrijdag het nodige gedaan voor de familie van Jan en zijn collega’s. “Hij werkte hier twee jaar als productie-operator”, zegt Els Lievens van de afdeling human resources. “We hebben na het ongeval voor bijstand gezorgd voor Jans broer, die ook bij ons werkt, en voor de vriendin van Jan. De ploeg waarin Jan werkte, kreeg vrijdag de nodige opvang. Aan de ingang van de afdeling is een rustig gedenkhoekje ingericht met een schrift waarin iets kan genoteerd worden.”

Het parket stuurde na het ongeval een verkeersdeskundige ter plaatse. Verder onderzoek moet aantonen of de motor voldoende zichtbaar was voor de auto die van de parking kwam en of er eventuele mankementen aan de motor waren. De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag om 10 uur plaats in de aula Van Hove in Westerlo.