donderdag 18 januari 2018 - Voetbal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De garage van Ronny Van Geneugden raakt stilaan goed gevuld met de ingezamelde spullen.

JEFFREY GAENS

voetbal

Bondscoach Ronny Van Geneugden zamelt spullen in voor Malawi

“Alle sportkleren zijn welkom”

Als de Kerstman u nieuwe voetbalschoenen heeft gebracht, mag u de oude inleveren bij Ronny Van Geneugden in Genk. De bondscoach van Malawi ziet er dan persoonlijk op toe dat ze een tweede leven krijgen in een van de armste landen van de wereld. De inzamelactie loopt nog tot 1 maart.

Marc CORNELISSEN

Een klein jaar is Ronny Van Geneugden (49) nu bondscoach van Malawi. Het Afrikaanse avontuur heeft bij de Genkenaar diepe sporen nagelaten. Zó diep, dat hij de Malawiërs niet alleen wil leren voetballen, maar ze ook de kans op een beter leven wil bieden.

Van Geneugden: “Afrika geeft je een andere kijk op het leven. Ik ben altijd een nuchtere mens geweest, maar in Malawi ben ik mezelf tegengekomen. Ik wil als coach graag mijn stempel drukken op het sportieve gebeuren, maar als Genkenaar en als Limburger wil ik ook op sociaal vlak iets nalaten. Zo ijver ik voor een topsportstatuut, waarbij de betere voetballers kunnen studeren. Als ze op hun achttiende niet goed genoeg blijken om prof te worden, hebben ze tenminste een goede scholing gehad. Veerle en ik hebben ons ook geëngageerd om drie families een betere toekomst te geven. Blessing, onze bewaker, wou graag chauffeur worden. Dat is ginds een van de betere jobs, maar een rijbewijs is onbetaalbaar. Wij hebben het zijne bekostigd. Een andere man is een handige schrijnwerker. Voor hem hebben we materiaal gekocht om meubels te maken, om zijn zaak op gang te helpen. Veerle is ook heel sterk geëngageerd in een soort weeshuis, waar 25 kinderen worden opgevangen.”

Ik wil als coach graag mijn stempel drukken op het sportieve, maar als Genkenaar en als Limburger wil ik ook op sociaal vlak iets nalaten Ronny Van GENEUGDEN

Inzamelactie

Van Geneugden is voor de feestdagen even overgekomen naar België en maakt daarvan gebruik om zijn hulpactie op poten te zetten. Een jingle op de radio, vergaderingen met KRC Genk en het stadsbestuur, afspraken met Technisch Instituut Sint-Lodewijk: er kruipt behoorlijk wat tijd in. Maar het project krijgt vorm en slaat aan.

Van Geneugden: “De focus ligt op sportkleding voor Malawi. De jongens spelen er voetbal, de meisjes netbal - een soort van korfbal. Voor allebei zijn schoenen en uitrustingen welkom. Ze zijn ginder niet kieskeurig. Ik heb ploegen gezien waar de ene speler de linkervoetbalschoen droeg en een andere de rechter. De andere voet bleef bloot. Als je niets hebt, is alles meegenomen. Ik heb al één uitrusting van OHL uitgedeeld, het hele dorp stond me toen op te wachten. Ik hoop nu genoeg truitjes te verzamelen om een jeugdcompetitie op te starten. Ofwel deel ik ze zelf uit, ofwel werk ik met mensen die ik kan vertrouwen. Ik wil alleszins vermijden dat de shirts in handen komen van een ploegje veteranen die wat geld hebben.”

Ik heb ploegen gezien waar de ene speler de linkervoetbalschoen droeg en een andere de rechter. De andere voet bleef bloot Ronny VAN GENEUGDEN

Sponsoring voor transport

Zijn eigen garage begint stilaan gevuld te geraken en ook op KRC wordt de stapel steeds groter. De volgende stap is om al dat materiaal ter plaatse te krijgen.

“De sportdienst van de stad Genk heeft een rekeningnummer ter beschikking gesteld, waarop mensen kunnen storten. Dat geld wordt enkel gebruikt voor het transport. Een kubieke meter overbrengen kost 300 euro, een container 5.000 euro. Maar Malawi ligt niet aan zee en een container gaat door vele handen voor hij ter plaatse komt. Daar moeten we oplossingen voor vinden. We voeren nu gesprekken met DHL, dat ons daarbij wil helpen.”

Van Geneugden deelde in Malawi al een uitrusting van OHL uit. “Het hele dorp stond me toen op te wachten.” HBVL

Hoe kan u helpen?

1. Tot 1 maart kan u spullen binnenbrengen op het jeugdcomplex van KRC Genk, op dinsdag en donderdag van 17.30 tot 19 uur.

2. Tijdens de schooluren kan u sportkledij afgeven op het Technisch Instituut Sint-Lodewijk in Genk.

3. U kan geld doneren met vermelding van ‘Steun Malawi’ op het rekeningnummer van de sportdienst van de Stad Genk: BE38335004183372. Dat geldt dient om het transport te betalen.

4. In mei, na afloop van dit seizoen, worden de sportclubs aangeschreven om afgedankte uitrustingen weg te schenken. (mc)

Sheffield en Antwerp doen mee

Bij zijn inzamelactie kreeg Ronny Van Geneugden steun uit onverwachte hoek. “Sheffield FC, de oudste voetbalclub ter wereld, heeft ooit een vereniging opgericht met de oudste clubs per land. De vertegenwoordiger voor België is Antwerp, het stamnummer 1. Die vereniging zamelt met het project ‘Boots for Africa’ oude voetbalschoenen in. In 2018 zijn ze bestemd voor Malawi.” (mc)

Overleg met Vlaamse minister-president

In de Malawische hoofdstad Lilongwe had bondscoach Ronny Van Geneugden maanden geleden een ontmoeting met de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois, die toen enkele dagen op bezoek kwam. “Hij had me uitgenodigd en het is een aangenaam gesprek geworden. Sindsdien hebben we contact gehouden. Er zijn veel ideeën. We kunnen bijvoorbeeld jonge Vlaamse leerkrachten een jaar les laten geven in Malawi, bezoldigd of niet. Dat zou een win-win zijn: goed onderwijs voor de Malawiërs en een persoonlijke levenservaring voor de leraren.” (mc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws