© Bart Roggeman

“Stroompannes, ratten, natte kelders: wij hebben het allemaal”

De bewoners van de Tuinlei zien zich sinds de heraanleg van hun straat geconfronteerd met meer ongemakken dan hen lief zijn. In het bijzonder de stroompannes doen hen de haren ten berge rijzen. Het zijn geen korte onderbrekingen, maar langdurige

storingen.

Bart Roggeman

Afgelopen week nog zaten de bewoners bijna achttien uur zonder elektriciteit. En dat was niet de eerste, tweede of derde, maar al de zoveelste keer het voorbije jaar. “Wij wonen hier nog maar een jaar, maar hebben al zeker zeven keer meegemaakt dat de stroom is uitgevallen. En we spreken over uren, want vanaf meer dan vier uur kun je aanspraak maken op een vergoeding en nu is dit de vierde keer het geval. Maar met die vergoeding veeg je het nadeel niet uit. Ik heb al een paar keer alles uit de diepvries kunnen wegkieperen, want dat betrouw ik toch niet”, zucht Judith.

“Het is blijkbaar een verdoken probleem dat nu aan de oppervlakte komt”, zegt Walter Daems. “Voordien sijpelde het grondwater weg via de oude rioleringen. Dat zoekt nu een andere weg, waardoor de kabels in het water komen te liggen. Als daar sleet op is, hebben we prijs. Van de werkmannen horen we zeggen dat die kabel eigenlijk vernieuwd had moeten worden.”

Graafmachines

Volgens Fluvius stelt zich geen structureel probleem. “Vorige week dinsdag kregen we om 22.52u melding van een defect. Er bleken drie zekeringen defect. Als het niet hoogdringend is, zetten we geen graafmachines in tussen 22 en 7u, om de rust te respecteren. Op woensdag waren onze technici om 8u ter plaatse. Helaas bleek er na herstelling nog een tweede fout op te zitten. De situatie was definitief opgelost om 17.50u. Er was dus een totale hinder van ongeveer zeventien uur. We zijn in de historiek gedoken rond meldingen in de Tuinlei dit jaar. Op 11 en 21 januari waren er meldingen, maar ging het niet om een netonderbreking, maar een probleem bij een klant. Op het kruispunt met de Steenwinkelstraat stelden zich na de heraanleg problemen, maar dat is ondertussen al meer dan een jaar geleden”, zegt regionaal woordvoerder David Callens.

“Door het oplossen van de twee problemen vorige week, zijn we ervan overtuigd dat de problemen van de baan zullen zijn. Uit ons onderzoek blijken geen tekenen van structurele problemen”, stelt hij.

Toch is ook burgemeester Rob Mennes (CD&V) er niet gelukkig mee. “Bij een heraanleg dringen we er steeds op aan ook de leidingen in één keer te vernieuwen. De realiteit leert dat zulke problemen nadien wel vaker optreden. Dat is ook wat hier nu blijkbaar gebeurt. Maar als ze oordelen dat de kabel nog niet aan vervanging toe is, hebben we daar helaas geen vat op”, zegt hij.

Over het rattenprobleem zegt hij dat zich dit ook al voor de heraanleg voordeed en dat hij niet de indruk heeft dat dit erger is geworden. Tenslotte zit men er in een landelijke omgeving. “Ik ga niet zeggen dat ik er voordien geen zag, maar nu zijn het er toch opmerkelijk meer. Vorig jaar heb ik er zo’n twintig naar het hiernamaals geholpen, en er zijn er nog steeds”, merkt Walter Daems op.

Scheppen en pompen

De natte kelders zijn een gekend fenomeen na een heraanleg. De nieuwe riolering is goed afgesloten en insijpeling van grondwater is onmogelijk. De grondwaterspiegel verhoogt, waardoor er extra druk op de keldermuren en -vloer komt te staan. Het probleem zou zich na verloop van tijd wel herstellen. Maar na meer dan een jaar zijn er in de Tuinlei nog steeds bewoners met natte voeten. “Onze kelder was 25 jaar kurkdroog, nu moeten we niet anders doen dan scheppen en pompen”, zucht Kristel de Waepenaert. Het waterdicht maken, is voor eigen rekening. “Maar bepleisteren, brengt weinig zoden aan de dijk”, zeggen de bewoners. “Offertes die we laten maken hebben, variëren van 7.000 tot 10.000 euro. Dat kan niet iedereen zomaar ophoesten”, zegt Niki Delva. “Is er dan echt geen andere oplossing mogelijk?”, vragen Clara en Dagmar zich af. “We hebben overwogen om langs de gevels een drainagebuis aan te brengen, maar dat is vanuit Vlaanderen niet toegestaan. Grondwater moet zoveel mogelijk de grond kunnen insijpelen”, repliceert burgemeester Mennes.