Katholiek onderwijs vraagt twee jaar ingroeiperiode voor nieuwe leerplannen

Topman van het Katholiek Onderwijs Lieven Boeve © BELGA

Het katholiek onderwijs stelde woensdag zijn leerplannen voor van de eerste graad secundair onderwijs. De nieuwe leerplannen moeten ingaan op 1 september 2019, maar het katholiek onderwijs vraagt om een ingroeiperiode van twee à drie jaar voor de scholen.

es

‘Dit is een huzarenstukje,’ zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. ‘Het zijn mooie leerplannen geworden, een product van onze vrijheid van onderwijs.’ Boeve spreekt van een ‘nieuwe generatie leerplannen’, waarbinnen veel ruimte bestaat voor scholen om hun ding te doen. De plannen zijn ook meer interdisciplinair dan de vorige.

De eindtermen waarop de leerplannen zijn gebaseerd, moeten wel nog goedgekeurd worden door het Vlaams Parlement. ‘Maar we zijn daar relatief gerust op,’ zegt Boeve, ‘indien nodig passen we nog dingen aan.’ De nieuwe eindtermen gaan in op 1 september 2019, maar Boeve vraagt om de leerplannen gefaseerd te kunnen invoeren over een periode van twee à drie jaar zodat scholen de tijd krijgen om de leerplannen kwalitatief te implementeren. Concreet zou dit kunnen als de onderwijsinspectie in die inloopperiode onvolkomenheden gedoogt in plaats van te sanctioneren.

Het tweede leerjaar van het secundair onderwijs zal op 1 september 2019 nog gebruikmaken van de bestaande leerplannen, maar voor de tweedejaars van 2020-2021 worden de nieuwe leerplannen ingevoerd.

De nieuwe leerplannen werden ontwikkeld door leerplancommissies samengesteld uit leraren, experten uit het hoger onderwijs en pedagogisch begeleiders.