Direct naar artikelinhoud
Examencommissie

"School begon me mijn keel uit te hangen": deze 3 jongeren kozen voor de examencommissie

Minne Joris (18) uit Beringen.Beeld Mine Dalemans

Deze drie jongeren zeiden hun klas vaarwel en kozen ervoor om examens voor de middenjury af te leggen. Omdat ze schoolmoe of al te volwassen waren. Of gewoon niet naar school konden. En tot nog toe hebben ze daar geen spijt van.

en

Tim Debyser (16) uit HeverleeDiploma wetenschappen-wiskunde

"Al bij de start van het middelbaar begonnen er problemen op te duiken. Lessen als Engels en godsdienst vond ik saai, en steeds meer begon school me mijn keel uit te hangen. In mijn derde jaar heb ik het aangekaart bij de klastitularis. Die wou wel meedenken over een oplossing, maar om op flexibiliteit te kunnen rekenen, had ik een attest hoogbegaafdheid nodig.

Lees ook: Leerlingen halen vaker diploma buiten school

"Uiteindelijk mocht ik een sprong maken, van het derde naar het vijfde. Met Pasen kon ik de eindexamens van het derde afwerken, daarna moest ik slagen voor de examencommissie van de tweede graad. Maar eenmaal in het vijfde bleek het me toch niet te liggen. Na twee dagen heb ik me uitgeschreven om volledig voor de examencommissie te gaan. Eind september ben ik daarmee begonnen. Mijn laatste examen was op 23 april, de dag voor mijn zestiende verjaardag. Officieel heb ik mijn middelbaar diploma dus behaald op mijn vijftiende.

Tim Debyser (16) uit Heverlee.Beeld Aurélie Geurts
'Of ik de lessen geneeskunde ook saai ga vinden? Dat heb ik me ook al afgevraagd'
Tim Debyser (16)

"Intussen ben ik ook geslaagd voor het toegangsexamen geneeskunde aan de KU Leuven, en daar start ik maandag in het eerste jaar. Of ik die lessen ook saai ga vinden? Dat heb ik me ook al afgevraagd. Maar ik vermoed dat de proffen snel genoeg zullen gaan en dat ik er mijn hoofd zal moeten bijhouden."

Minne Joris (18) uit BeringenDiploma gelijkgesteld aan A2

"Al van jongs af aan lijd ik aan een gewrichtsziekte, waardoor ik veel last heb van mijn rug, schouders en heupen. Het werd steeds moeilijker om een hele dag lang op een stoel stil te zitten, dus was ik vaak afwezig op school. En omdat ik de lessen maar moeilijk kon inhalen, liet men mij alsmaar van richting zakken. An sich was dat geen oplossing, dus ben ik zelf naar een alternatief gaan zoeken. En dat was de examencommissie.

Minne Joris (18) uit Beringen.Beeld Mine Dalemans

"Anderhalf jaar geleden, in de loop van mijn vijfde middelbaar, ben ik me daarop beginnen voorbereiden. Het moeilijkste was het gebrek aan sociaal contact, zeker in het begin. Ik zat helemaal afgesloten van de buitenwereld omdat ik de hele tijd thuis alleen zat te leren. Maar het was nodig om te slagen. Op een paar bijlessen Frans na heb ik het helemaal in mijn eentje gedaan. En net voor de zomer, aan het eind van het gewone schooljaar, heb ik dan al mijn examens afgerond.

'Ik zat helemaal afgesloten van de buitenwereld, maar het was nodig om te slagen'
Minne Joris (18)

"Ik heb nu mijn middelbaar diploma gehaald, gelijkgesteld aan een A2. Intussen heb ik met handboeken van vriendinnen uit het ASO ook wat aan zelfstudie gedaan. Want maandag begin ik met taal- en letterkunde aan de KU Leuven. Ook daar zal ik last hebben van mijn ziekte, maar ik hoop dat het me met de nodige studiebegeleiding zal lukken.”

Hannah Postma (17) uit Putte-WoensdrechtDiploma kantooradministratie en gegevensbeheer

"Ik was vastgelopen op school, deed humane wetenschappen, maar zat er niet op mijn plaats. Niet dat ik gepest werd, maar ik voelde me ook niet goed in de groep. Mijn oudere broer en mijn jongere zus waren al gestopt met school, allebei om een eigen reden. En toen ik ook. Plots had mijn moeder drie kinderen die hun diploma wilden halen voor de middenjury. Dat was even schrikken voor haar, maar volgens mij geloofde ze wel dat we op onze pootjes zouden terechtkomen.

Hannah Postma (17) uit Putte-Woensdrecht.Beeld Wouter Van Vooren

"Aanvankelijk studeerde ik voor een aso-diploma, maar uiteindelijk ben ik overgeschakeld op bso, zodat ik sneller klaar zou zijn. Helaas, tegen de tijd dat ik mijn laatste theoretisch examen had afgelegd, besliste de examencommissie dat iedereen ook nog zes maanden stage moest doen. Van die periode heb ik gebruikgemaakt om er al tien studiepunten orthopedagogie aan de Karel De Grote-Hogeschool bij te nemen. En zo heb ik ontdekt dat die richting niets voor mij is.

'Misschien was ik al te volwassen voor het secundair onderwijs'
Hannah Postma (17)

"Vorige week heb ik dan mijn diploma ontvangen. Net op tijd om te beginnen aan de studie event- en projectmanagement aan de KDG-Hogeschool. Deze week kreeg ik al een opdracht om een evenement te organiseren voor duizend bezoekers. Dat je zo veel vrijheid krijgt vind ik geweldig. In het hoger onderwijs word je serieuzer genomen. Het klinkt raar om van mezelf te zeggen, maar misschien was ik al te volwassen voor het secundair onderwijs."