© BELGAIMAGE

Van Besien (Groen) en Meeuws (sp.a) trekken lessen uit Nederlandse verkiezingen: “Ambitieus progressief programma heeft aantrekking”

Ongeveer een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen bij ons, hadden de Nederlanders hun lokale stembusslag. Welke lessen trekken de Antwerpse kopstukken Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (sp.a) uit de uitslag in Nederland en zien ze gelijkenissen met Antwerpen?

Sacha Van Wiele

De gemeenteraadsverkiezingen in Nederland tonen een sterk versnipperd politiek landschap. De winnaar in enkele steden is vooral GroenLinks, die onder meer in Amsterdam, Utrecht en Arnhem als grootste fractie uit de strijd komt. Voor de rest valt aan de linkerzijde vooral de neergang van de Nederlandse socialistische partij PVDA en de linkse SP te merken. CDA blijft in de meeste gemeenten de grootste partij nipt voor de liberale VVD. Opmerkelijk is ook dat een derde van de kiezers op een lokale lijst stemde.

© Jan Van der Perre

Progressief programma

Antwerps Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien is blij met het resultaat van GroenLinks. “Vooral dan voor mijn Nederlandse vrienden”, zegt Van Besien. “In de steden ging GroenLinks stevig vooruit. Dat deze partij de grootste is in Amsterdam is historisch. Zij deed dit met thema’s als gelijke kansen, vergroening van de stad en het verhogen van de leefbaarheid. Dat zijn ook de thema’s waarmee wij de campagne in gaan. Het goede resultaat van GroenLinks sterkt mij in de overtuiging dat het de juiste thema’s zijn waarover mensen echt begaan zijn. Een ambitieus progressief programma heeft dus een grote aantrekkingskracht. Natuurlijk kan je de situatie in Amsterdam of Utrecht nooit op één lijn zetten met die van Antwerpen.”

© Kris Van Exel

Impact regeringsdeelname

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws ziet eerder een groot verschil tussen zijn partij en de socialisten van PVDA. Hij verwacht dan ook dat sp.a niet het Nederlandse voorbeeld zal volgen.

“De PVDA betaalt nu lokaal de prijs voor de deelname aan de nationale regering”, zegt Meeuws. “Als je niet langer geloofwaardig links bent en je het hebt nagelaten van moderne oplossingen aan te bieden voor de huidige problemen, dan verlies je. Dat is het tegenovergesteld van sp.a. Wij zijn wel authentiek en reiken oplossingen aan voor de mobiliteit, de leefbaarheid en de diversiteit in de stad. Ook nationaal waait er bij ons een andere wind, dan bij PVDA.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER