Oorzaak zware brand in loods nog niet bekend

Een felle brand heeft gisteravond zware schade aangericht in een tot opslagruimte verbouwde stal op de Bergensesteenweg in Herenthout. Bij de brand zijn asbestvezels vrijgekomen, maar de eventuele besmetting blijft wellicht beperkt tot het bedrijfsterrein.

mph

Het was een passant die iets over 18u de vlammen opmerkte. Vermoedelijk was er toen niemand meer in het gebouw aanwezig. “Toen we ter plaatse kwamen, was de brand dan ook volledig uitslaand”, zegt Jurgen Van Looy van de brandweerzone Kempen. “Het brandende gebouw was opgedeeld in een vijftal compartimenten die als magazijn verhuurd worden. De brand is ergens centraal ontstaan, maar hoe precies, is nog niet duidelijk.”

De brandweer heeft zich meteen geconcentreerd op het vrijwaren van de aanpalende opslagruimte. Die wordt gebruikt door de carnavalsgilde Peer Stoet van Herenthout voor de opslag van hout. “Gelukkig is dat gelukt”, vertellen enkele bestuursleden van Peer Stoet die snel ter plaatse waren om de blussingswerken te volgen. “Het gebeuren riep natuurlijk meteen herinneringen op aan de brand in 1995, waarbij het stoetmagazijn in het centrum van de gemeente volledig in vlammen is opgegaan. Daarvan blijven we deze keer bespaard, al leven we mee met de mensen die wel getroffen zijn.”

Op het dak van het vernielde gebouw lagen asbesthoudende golfplaten. “Er liggen vooral weides in de buurt, maar daar zijn geen deeltjes terechtgekomen”, weet Van Looy. “We gaan als het nablussen afgerond is het terrein wel afsluiten. Morgen kan dan verder onderzoek gebeuren om na te gaan hoe de opruiming of sanering moet aangepakt worden. Zelf nemen we geen enkel risico. Alle kledij die onze mensen hebben gedragen, wordt grondig gereinigd.”