© RR, BELGA

De Wever sluit bekend rendez-voushotel na tienerprostitutie

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft het bekende rendez-voushotel Le Sud laten sluiten. Het hotel blijkt te figureren in een onderzoek naar mensenhandel. Een minderjarig meisje zou tot prostitutie gedwongen zijn in het hotel.

Joris van der Aa

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft de voorbije legislatuur heel wat dubieuze handelszaken laten sluiten. Cafés, theehuizen, een pastabar, een sekscinema en Thaise massagesalons. Voor het eerst gaat De Wever nu ook over tot het sluiten van een hotel van bedenkelijk allooi: Le Sud, in de Plaatsnijdersstraat achter het Museum van Schone Kunsten op het Zuid. Le Sud staat al jaren bekend als een rendez-voushotel, waar prostituees terechtkunnen om hun klanten te ontvangen.

Onderzoek naar mensenhandel

De concrete aanleiding voor het besluit van de burgemeester is een onderzoek naar mensenhandel en gedwongen prostitutie, die zou hebben plaatsgevonden in het hotel. “In oktober opende de jeugdrecherche van politiezone Antwerpen een onderzoek naar de gedwongen prostitutie van een minderjarig meisje nadat zij samen met begeleiders in het gestolen voertuig van een klant werd aangetroffen”, aldus Johan Vermant, de woordvoerder van De Wever.

“Het meisje zou eind september ingecheckt zijn in het hotel in de Plaatsnijdersstraat in het bijzijn van drie meerderjarigen. De identiteit van het minderjarige meisje zou niet gecontroleerd zijn. Tijdens de periode dat het meisje in het hotel verbleef, kwamen er volgens de verklaring van een hotelmedewerker dagelijks meerdere klanten langs in haar kamer.”

Het was niet de eerste keer dat het hotel bij de politie in beeld kwam voor feiten waar minderjarigen het slachtoffer van waren. In 2017 werd er ook al eens proces-verbaal opgesteld wegens de verkrachting van een minderjarige in hotel Le Sud.

© rr

Eigenaar in Thailand

De hoofdaandeelhouder van de vennootschappen die het hotel in eigendom hebben, bleek in Thailand te verblijven. De advocaat van de aandeelhouder kon geen duidelijke verklaring geven voor het feit dat de identiteit van de minderjarige hotelgaste niet werd gecontroleerd. “De nieuwe zaakvoerder zou maatregelen nemen om identiteits -en toegangscontroles in de toekomst te verbeteren”, aldus Vermant.

Burgemeester De Wever sluit het hotel voor een maand, op basis van een artikel in de gemeentewet die het mogelijk maakt om “inrichtingen” tijdelijk te sluiten als er aanwijzingen zijn van mensenhandel. “Het gebrek aan een sluitend registratiesysteem voor de identiteit van klanten is een minimumvereiste voor het uitbaten van een hotel”, aldus Vermant. “Het toont aan dat het hotel momenteel niet op een geloofwaardige wijze kan uitsluiten dat soortgelijke feiten in de toekomst zullen gebeuren. De burgemeester verwacht dat de eigenaar en de uitbaters de sluitingsperiode gebruiken om maatregelen te nemen.”

Hotel Le Sud is niet het enige hotel dat opduikt in onderzoeken naar gedwongen prostitutie van minderjarigen. Ook andere hotels, onder meer in de stationsbuurt, riskeren een sluiting omdat er duistere praktijken plaatsvinden. Bronnen dichtbij het onderzoek stellen dat ook twee andere hotels in aanmerking komen voor een gelijkaardige maatregel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER