Stakingsbereidheid groeit uur na uur aan: hier kan je vandaag hinder ondervinden

© Sven Dillen

Een stakingsgolf zal vandaag, vrijdag, over het land rollen, zo maken de vakbonden zich sterk. Vooral in de industriële sectoren - zoals de voeding, metaal en textiel - zullen heel wat bedrijven verminderde of geen productie kennen.

Er is onvrede bij de werknemers over de pensioenmaatregelen van de regering, het mislukt overleg over de zware beroepen en de groeiende onrust over de koopkracht. Dat laatste is vooral de voorbije weken gegroeid, onder invloed van de acties van de ‘gele hesjes’. “Het is een zweer die begint open te barsten”, omschrijven de vakbonden de groeiende eis om meer koopkracht.

LEES OOK. Vakbond trekt naar rechtbank tegen bedrijf dat interims wil inzetten tijdens staking

Kop van Jut bij de werknemers zijn niet alleen de regering, maar ook de werkgevers. Het afspringen van het overleg over de zware beroepen wordt hen zwaar aangerekend. Daarom ook dat de metaal-, textiel- en voedingsbedrijven voorop lopen in de actie van vandaag. De werknemers in die bedrijven oefenen zwaar werk uit - bijvoorbeeld in diepvriestemperaturen - en tillen zwaar aan het mislukt overleg over de zware beroepen.

De lijst met bedrijven waar actie zal worden gevoerd, groeide de voorbije dagen steeds maar aan. Het kan gaan om de organisatie van extra ondernemingsraden, het uitdelen van pamfletten, het opzetten van stakingsposten en het neerleggen van het werk. In Wallonië is ook sprake van het afsluiten van wegen en industriezones.

Enkele grote metaal- en textielbedrijven waar vandaag volgens de bonden zal worden gestaakt: Volvo Cars en Trucks in Gent, Ontex in Eeklo, Dana en Bombardier in Brugge of Asco in Zaventem. Ook in de voedingsnijverheid zal worden gestaakt. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn bij AB InBev in Leuven, Campina in Aalter, Coca-Cola in Gent, het Delhaize-depot in Ninove en koekjesbakker Lotus Bakeries in Lembeke en Kaprijke. Lotus Bakeries levert met voorzitter Jan Vander Stichele de voorzitter van de federatie van de voedingsindustrie.

Spoorreizigers zullen normaal geen hinder ondervinden van de actiedag. Ook bij Bpost wordt geen actie verwacht. Bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn verwacht men dan weer wel hinder.

Op de luchthaven zijn de bagage-afhandelaars opgeroepen om te staken. En die stakingsoproep zou ruim worden opgevolgd, klinkt het bij de bonden. Dat zou alvast voor hinder zorgen op Brussels Airport, waar de reizigers worden geadviseerd om enkel met handbagage te reizen.

In de haven van Antwerpen zijn dan weer geen werkonderbrekingen gepland. Er zullen wel pamfletten worden uitgedeeld. In de grote chemiebedrijven in het Antwerpse zal wel actie worden gevoerd. Er is sprake van werkonderbrekingen bij onder meer Agfa, Borealis, Evonik en Arlanxeo in Zwijndrecht (het vroegere Lanxess).

De openbare sector zou weinig hinder ondervinden van de actiedag. Maar in het stedelijk onderwijs in Antwerpen zullen sommige scholen dichtblijven, bevestigt het scholennet. Dat zou vooral het geval zijn voor het kleuter- en basisonderwijs. Naar schatting één op de vier zou er dicht blijven. Opvang voor de kinderen is verzekerd. Ouders worden ook vooraf verwittigd. Ook de afvalophaling zou her en der worden verstoord, bijvoorbeeld in Limburg en Diest.

De vakbonden zullen ook samenkomen. Dat is onder meer het geval in Brussel aan het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) om 11.00 uur. De bonden trekken ook door de Leuvense binnenstad. Er zal geld voor goede doelen worden opgehaald. Ook in het Gentse zijn er verscheidene militantenbijeenkomsten, onder meer in de haven.

In Wallonië is er sprake van 24-urenstakingen in de regio van Charleroi en Luik. Zo zal de industriezone van Courcelles worden geblokkeerd. Ook elders in het zuiden van het land is sprake van stakingen en blokkades van industriezones.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen