Door de behandeling te stoppen of het niet correct volgen van de behandeling neemt de kans op hart- en vaatziekten toe.
Foto: Belga

Helft van de patiënten met hoge bloeddruk stopt voortijdig met behandeling

De helft van de patiënten met hypertensie (hoge bloeddruk) houdt zich niet aan de voorgeschreven langetermijnbehandeling. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De foute behandeling van hypertensie kost in Europa jaarlijks aan 200.000 mensen het leven. Daarom lanceert het Belgisch Hypertensie Comité een campagne om patiënten bewust te maken van de risico's.

In België stopt meer dan 1 op de 3 behandelde patiënten voor hypertensie na 6 maanden met de behandeling, de helft doet dat na 1 jaar. Ze nemen hun medicatie verkeerd in, stoppen te vroeg of beginnen er zelfs helemaal niet mee. 

"Een hoge bloeddruk voel je vaak niet", zegt professor Tine De Backer van het Belgisch Hypertensie Comité. "Er zijn wel enkele symptomen, zoals een bloedneus, hoofdpijn of ’s nachts veel moeten opstaan om te plassen, die mensen vaak niet associëren met een hoge bloeddruk. Daarom zeggen wij: laat minstens 1 keer per jaar je bloeddruk meten."

"Als er dan geweten is dat de bloeddruk hoog is, duurt het soms een tijdje voor er met medicatie gestart wordt", gaat ze verder. "Dat kan zowel aan de artsen liggen, als aan patiënten die het soms wat banaliseren. Mensen zien vaak de noodzaak van medicatie nemen niet."

"Door de behandeling te stoppen of niet correct te volgen, is de bloeddruk niet onder controle", zegt De Backer. "Daardoor stijgt de kans op hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen, beroertes en scheurtjes in de bloedvaten."

Hypertensie?

Bij hypertensie of hoge bloeddruk bedraagt de bovendruk die het bloed op de slagaderwanden uitoefent continu meer dan 140/90. De symptomen zijn onder meer hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, kortademigheid en rusteloosheid.

Die permanente hoge druk kan onherstelbare schade toebrengen aan hart, hersenen, bloedvaten en nieren. Hypertensie is een sluipende ziekte en veel patiënten weten niet dat ze er last van hebben. Een ongezonde levensstijl is een van de oorzaken van een hoge bloeddruk. 

In Europa lijdt 1 op de 3 volwassenen tussen de 30 en 79 jaar aan hypertensie. Nergens anders in de wereld hebben zoveel mensen last van een te hoge bloeddruk. Dat heeft onder meer te maken met een te hoge zoutconsumptie in Europa.

Het niet correct volgen van behandelingen tegen hypertensie leidt enkel in Europa al tot minstens 200.000 sterfgevallen per jaar. Bovendien kost het Europa naar schatting 125 miljard euro per jaar.

Uit het rapport van de WHO blijkt ook dat wereldwijd ongeveer 4 op de 5 mensen met hoge bloeddruk niet goed worden behandeld.

Sensibiliseringscampagne: "Samen Sterk. Therapietrouw is teamsport"

Om het belang van therapietrouw te onderstrepen, lanceert het Belgisch Hypertensie Comité de campagne: "Samen Sterk. Therapietrouw is teamsport". 

"Het vraagt discipline om dagelijkse medicatie te nemen, maar wij zien de behandeling en therapie van hypertensie als een teamsport", zegt De Backer. "Het is de verantwoordelijkheid van de patiënt, maar met ondersteuning van de arts en het zorgpersoneel en de omgeving."

Tips om therapietrouw te verbeteren:

  • Leg je medicijn(en) op een duidelijk zichtbare plaats en neem ze altijd op hetzelfde tijdstip in.
  • Combineer het innemen van je medicijnen met een andere gewoonte. Bijvoorbeeld neem je medicijnen altijd in na het tandenpoetsen, of bij je ontbijt.
  • Stel een alarm in of gebruik een applicatie zodat je je medicatie niet vergeet in te nemen.
  • Gebruik een pillendoosje als je meerdere doses medicatie neemt.
  • Zorg ervoor dat je altijd voldoende medicatie in huis hebt om onderbrekingen in je behandeling te voorkomen.
  • Er zijn combinaties van medicijnen beschikbaar in 1 tablet. Misschien is het mogelijk om je behandeling te vereenvoudigen, praat hierover met je arts.
  • Betrek familie of vrienden erbij zodat zij kunnen helpen en steun kunnen bieden.
  • Leer meer over de ziekte en de behandeling om beter te begrijpen waarom de behandeling zo belangrijk is.
  • In het geval van bijwerkingen of twijfels over de behandeling, bespreek deze met je arts of apotheker voordat je de behandeling stopzet.

Meest gelezen