Er is slechts één gezond koekje voor jouw kinderen: diëtiste legt uit wat je best als vieruurtje geeft

Slecht nieuws voor kleine zoetebekjes: als je de ‘nutri-score’ van vieruurtjes voor kinderen vergelijkt, is de rijstwafel de enige koek die een ‘A’-score krijgt. Maar wat als je kind ze niet wil en toevallig wél heel graag de ‘ongezonde’ dinosauruskoeken lust? Dorien Parys, diëtiste verbonden aan het UZA en coauteur van het nieuwe gezondheidsboek ‘Leven met een extra rugzak’, geeft advies over tussendoortjes.

vwh

Rijstwafels hebben dan wel een goede nutri-score en zijn in theorie het gezondst, zo blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop. Maar erg aantrekkelijk zien die er niet uit. Als kinderen wat verder in de supermarkt ook nog koekjes in de vorm van dieren, snacks met een laagje chocolade en kleurrijke verpakkingen tegenkomen, is de keuze snel gemaakt. Diëtiste Dorien Parys is niet verbaasd over de resultaten, maar Milky Ways, Cent Wafers en Kinder Bueno’s helemaal bannen? Dat hoeft ook weer niet.

“Een gezonde koek bevat minder dan 15 gram vet, meer dan 2 gram vezels en minder dan de helft suiker dan de totale hoeveelheid koolhydraten per 100 gram. En om helemaal goed te zijn, wordt de kaap van de 100 kilocalorieën per koek best niet overschreden. Rijstwafels passen perfect binnen dit plaatje, tenzij er chocolade op ligt”, zegt ze.

Varieer, niet verbieden

“Maar we eten geen koekjes omdat ze gezond zijn, we eten ze omdat ze lekker smaken. Voel je geen slechte ouder als je kind graag koeken eet, maar probeer af te wisselen en rekening te houden met dat maximum aantal kilocalorieën. Ga eventueel op zoek naar koeken die afzonderlijk zijn verpakt. Of combineer: een stuk fruit voor ’s morgens en een koek naar keuze voor in de namiddag. De nieuwsgierigheid van je kind kan in je voordeel spelen: als je een gezond alternatief geeft, slaat het misschien wel aan. Begin zeker niets te verbieden, want dat heeft een averechts effect. Dan gaan ze misschien stiekem de snoepkast plunderen.”

In theorie kan je koeken weglaten: ze hebben geen meerwaarde qua voedingswaarde. Maar dat wil niet zeggen dat ze nutteloos zijn: als je kind geen tussendoortjes eet, gaat het grote honger krijgen en bestaat de kans dat het gaat schrokken als er wél eten op tafel komt. Dat is ook niet de bedoeling. Fruit en groenten, een kopje soep of een volkorenkoekje zijn gezonder dan zoete koeken, dat wel, maar het is vooral belangrijk dat je kind een kleinigheidje eet. De beste momenten voor tussendoortjes zijn tussen het ontbijt en middagmaal en rond drie uur, om de tijd tot aan het avondmaal te overbruggen.

LEES OOK. Rijstwafel enige gezond koekje in test (we horen uw kinderen al tandenknarsen)

LEES OOK.“Als snoepen elke dag kan, wat is er dan speciaal aan?”

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over Testaankoop

Hoofdpunten

Keuze van de redactie