Vier leerlingen van College Hagelstein wonnen de Ken-je-Klassieken-Quiz.© College Hagelstein

Leerlingen Hagelstein winnen prestigieuze Ken-je-klassiekenquiz: “Straf, want ze kregen nooit Grieks op school”

Sint-Katelijne-Waver -

Vier leerlingen van College Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver veroverden de titel in de Vlaams-Nederlandse Ken-je-klassiekenquiz in het Nederlandse Leiden. Van alle deelnemers uit meer dan veertig verschillende scholen wisten ze het meest over de Griekse en Romeinse oudheid.

Stijn Van de Sande

De Ken-je-klassiekenquiz is een prestigieuze wedstrijd tussen Vlaamse en Nederlandse scholieren uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. De wedstrijd is een initiatief van verschillende verenigingen, musea en instellingen. Tijdens de quiz krijgen de leerlingen in groep vragen voorgeschoteld over literatuur, filosofie, archeologie, mythologie, geschiedenis en taal van en over de Griekse en Romeinse oudheid.

Het thema was dit jaar ‘mens en natuur’. Na een paar rondes in de klas werden twee teams afgevaardigd naar de regionale voorrondes. Daaruit werden veertien Vlaamse finalisten geselecteerd. Die teams mochten naar de internationale finale in het Rijksmuseum van Oudheden in het Nederlandse Leiden. Samen met 27 ploegen uit Nederland streden ze om een boekenpakket, wisselbeker en natuurlijk de eer.

Geen Grieks op school

De ploeg van College Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver kroonde zich uiteindelijk tot winnaar. Zesdejaars Elias Ceulemans en Dieuwke Van Klooster en vijfdejaars Florien Janssens en Kaat Ongena haalden het met glans. Dat is opvallend, want de leerlingen kregen nooit Grieks op school. “Maar ze hebben zelf de Griekse literatuur en filosofie uitgeplozen en ingestudeerd. De teamleden waren enorm complementair en behaalden zo een straffe en afgetekende overwinning”, aldus leraar Latijn Annelies De Smet.

“We zijn enorm trots op deze leerlingen”, zegt directeur Katrien Goetelen. “In 2021 wonnen we met Daan Vandenberghe al eens de Covid-editie van de Ken-je-klassiekenquiz, waar leerlingen het toen individueel tegen elkaar opnamen. Ook dit jaar was het een ijzersterke lichting, met teams uit ruim veertig scholen uit Vlaanderen en Nederland waar er wel Grieks gedoceerd wordt. Het zet de overwinning van onze leerlingen in de verf.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners