Luister naar

Examenrubriek: Examens op lege maag

Nieuws
De eindexamentijd is weer in volle gang. In deze rubriek vertellen leerlingen over hun belevenissen. Via de sociale media- kanalen van het Nederlands Dagblad houden drie vloggers een videodagboek bij.
Rebecca van de Kar Rimme Mastebroek
woensdag 23 mei 2018 om 03:00
Examenrubriek: Examens op lege maag
Examenrubriek: Examens op lege maag

‘Ik begon vorige week donderdag met de ramadan, geloof ik. Ik ben mijn tijdsbesef een beetje kwijt. Toevallig beginnen al mijn examens pas om half twee ’s middags, dus slaap ik steeds uit tot na het middaguur. Daarna maak ik een examen en dan is het relatief snel alweer zonsondergang en mag ik weer eten. Daardoor gaat de ramadan mij makkelijk af. Ik kan het prima aan. Eigenlijk mis ik alleen mijn ontbijt, maar dat is normaal gesproken toch maar één boterham.

Als moslim is het geloof erg belangrijk voor mij. De ramadan is een verplichting die bij de islam hoort. De achterliggende gedachte bij de ramadan is begrip krijgen voor de arme mensen, die altijd weinig eten hebben en altijd honger moeten lijden. In principe moet iedere moslim aan deze verplichting voldoen, maar er zijn wel uitzonderingen. Je hoeft niet mee te doen als je ziek, ongesteld of zwanger bent. Ook ouderen en kinderen mogen de ramadan overslaan. Maar ja, ik val natuurlijk niet in een van deze categorieën.

Ondanks mijn examens, twijfelde ik geen moment of ik mee wilde doen aan de ramadan. Ik wist honderd procent zeker dat ik wilde vasten. Mijn moeder zei dat ze het zou begrijpen als ik dit jaar zou overslaan, maar dat is voor mij geen optie. Zoals ik al zei: ik hecht veel waarde aan mijn geloof. De ramadan is voor mij een heel leuke tijd. Het is gezellig om iedere avond met familie de iftar (de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang, red.) te eten.

Dat biedt de nodige afleiding en daar ben ik wel aan toe! Tussen de examens door leer ik toch niet meer. Ik deed eerder mijn havo-examen en weet: vlak voor je examens leren, levert alleen maar stress op.

Bij mij in de klas doet nog ­iemand aan de ramadan. We krijgen veel vragen, ook van docenten: is het zwaar? Is het handig tijdens examens? Heb je honger? Iedereen leeft mee en respecteert het. Nee, ik mag ook geen water gedurende de dag. Dat is geen probleem, hoor. Dat andere leerlingen wél drinken tijdens hun examens viel mij niet eens op. Te diep in mijn concentratie, denk ik.

Donderdag heb ik mijn laatste examen: natuurkunde. Op de havo had ik daar een 9,3 voor, dus dat vak ligt mij wel. Hopelijk compenseert dat mijn cijfer voor Frans, want dat examen ging slecht. Op de havo had ik Frans laten vallen, maar op het vwo is het een verplicht vak. Ik moest dus in anderhalf jaar tijd vier jaar Frans inhalen. Niet te doen.

Ik heb nu vooral zin in zaterdag: de Champions ­League-finale tussen Liverpool en Real Madrid. Bij Liverpool speelt mijn naamgenoot, Mohamed Salah. Natuurlijk ga ik voor hem juichen, ik ben trots om de naam Salah te dragen. Mijn vader is voor Real Madrid, dus als Liverpool wint, juich ik extra hard.’

naam: Mahmoed ‘Mido’ Salah

plaats: Amsterdam

leeftijd: 18 jaar

school: Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.