© Peter Malaise

Alles over de zaak-Wout van Aert: hoe moet het nu verder?

Wout van Aert heeft éénzijdig zijn contract verbroken bij Crelan - Charles, het veldritteam van Nick Nuyens. De daad verraste niet, de timing wel. Er zijn afgelopen weekend zaken gebeurd die een verdere samenwerking onmogelijk maken, dixit advocaat Walter Van Steenbrugge, de raadsman van de renner. Wat is er gebeurd, hoe moet het nu verder?

Guy Van Den Langenbergh

Wat is er de voorbije maanden gebeurd? Van Aert rijdt sinds 1 januari 2017 voor Sniper Cycling, het team van Nick Nuyens. De relatie tussen Nuyens en Van Aert was echter al enige tijd verre van optimaal. Van Aert verweet Nuyens een gebrek aan communicatie en inspraak, twee elementen die bij de wereldkampioen zéér gevoelig liggen. Bijvoorbeeld de fusie tussen Roompot en Sniper Cycling moest Van Aert enige minuten voor de bekendmaking vernemen.

LEES OOK. Wout van Aert bevestigt breuk en bizarre situatie: “Ik heb op dit moment geen team”

Wat is de concrete aanleiding voor de breuk? Er zijn dus afgelopen weekend op de eerste cross van het seizoen in Geraardsbergen zaken gebeurd die een verdere samenwerking onmogelijk maken. Dan denk je aan een zware woordenwisseling of iets dergelijks. Maar Nuyens was niet aanwezig, afgelopen zondag op de Muur van Geraardsbergen. Niemand schijnt te weten wat er exact is gebeurd en zij die het weten, houden de kaken klem. De zaak ligt nu in handen van advocaten en die zijn als de dood voor foute uitspraken op het foute moment. “Er waren al veel tekortkomingen in hoofde van de werkgever en daar is in het weekend dus nog iets bijgekomen. Daarom hebben we de arbeidsovereenkomst per direct opgezegd”, aldus Van Steenbrugge. Feit is dat Van Aert afgelopen zondag zijn derailleur stuk reed maar of dat zwaar genoeg weegt om een contract te verbreken?

Is de verbreking nu een feit?

© PHOTOPRESS.BE

Voor zover wij weten niet. Sniper Cycling laat weten dat het akte heeft genomen van de beslissing van Van Aert om het contract éénzijdig te verbreken maar Nuyens en co zeggen nergens dat ze de verbreking aanvaarden en dat ze verder overleg zullen plegen met hun raadslieden. Van Aert laat in zijn column bij de Nederlandse wielersite Wielerflits weten dat hij nu zonder ploeg zit maar daarmee lijkt hij zijn wensen iets te veel voor werkelijkheid te houden. Er zijn twee opties: of Nuyens aanvaardt het ontslag en Van Aert betaalt een verbrekingsvergoeding waarna de renner vrij is. Of Nuyens aanvaardt het ontslag niet en de zaak komt voor de arbeidsrechtbank. Zolang die geen uitspraak heeft gedaan, blijft Van Aert lid van Sniper Cycling.

Hoe hoog is de eventuele verbrekingsvergoeding? Als er een verbrekingsvergoeding moet worden betaald, dan zal het kamp Van Aert diep in de geldbeugel tasten. Volgens specialisten zal Van Aert het resterende loon moeten betalen, zijnde de vijftien resterende maanden van zijn contract. Het exacte loon van Van Aert is nooit gecommuniceerd geweest maar een jaarwedde van 500.000 euro lijkt ons een realistische inschatting.

Wie gaat dat betalen? Zeker en vast niet Wout van Aert alleen. Een scenario waarbij het totaal te betalen bedrag over verschillende partijen wordt verdeeld, ligt voor de hand. Van hoofdsponsor Crelan is geweten dat zij uitgesproken pro Van Aert zijn. Ook de almaar groeiende aanwezigheid van Red Bull in de beeldvorming rond Van Aert zou een indicatie kunnen zijn. En vermoedelijk wil ook toekomstig werkgever Jumbo een duit in het zakje doen indien nodig. Maar ook van de renner zelf zal een financiële inspanning worden verwacht. Noem het maar een investering in de toekomst.

Mag Van Aert wel koersen? Qua licentie is er geen probleem. “Zolang wij op de Bond niets ontvangen hebben met betrekking tot de verbreking, blijft Wout Van Aert voor ons lid van Crelan - Charles”, aldus Jos Smets van de KBWB. “Als de verbreking een feit is, vervalt zijn licentie en moet Wout een nieuwe licentie aanvragen. Maar dat kunnen we dan meteen in orde brengen. In dat geval zal hij als individueel renner aan de start staan.” Advocaat Walter Van Steenbrugge is er alvast van overtuigd dat Van Aert zondag als onafhankelijk renner aan de start zal staan. Dat zal in de Verenigde Staten zijn waar Van Aert zondag in Waterloo deelneemt aan de eerste Wereldbekermanche. De wereldkampioen is trouwens vandaag naar de VS afgereisd. Ook voor andere wedstrijden lijkt er geen probleem. Organisatoren contracteren renners en individueel en niet via de ploeg.

Met welke trui zal Van Aert zondag starten? “Dat zal mijns inziens volledig afhangen van het feit of de verbreking effectief een feit is”, gaat alweer Smets verder. “Is dat niet het geval, dan denk ik dat Wout niet anders kan dan in zijn trui van wereldkampioen te rijden, met zijn huidige sponsoren. Een publiciteitsvrije wereldkampioenentrui kan enkel als de verbreking een feit is.”

Met welke fiets zal Van Aert zondag rijden? Ook hier weer hetzelfde verhaal. Is de verbreking zondag nog niet officieel rond (lees: toegekomen op de wielerbond), dan zal Van Aert verplicht zijn om met zijn huidige Stevens-fietsen te rijden, fietsen waar Van Aert trouwens wel content van is. Nu is het maar de vraag of Van Aert überhaupt zijn Stevens-fietsen mee naar de Verenigde Staten heeft meegenomen.

© Peter Malaise

Zal dit voorval invloed hebben op de prestaties van Van Aert? Neen, tenminste als er zondag geen gerechtsdeurwaarder opduikt die een kwartier voor de start van de wedstrijd de benen van Van Aert verzegelt. Eén ding moet je Van Aert immers nageven: er staat een ijzersterke kop op het lijf van de zelfbewuste Kempenaar. Omstandigheden waaronder anderen zouden bezwijken, zorgen bij Van Aert voor extra motivatie.

Wat nu met de fusie tussen Roompot en Sniper Cycling? Ook hieromtrent voorlopig geen nieuws. Was de komst van Van Aert een conditio sine qua non voor de Nederlanders om de fusie te aanvaarden? Nick Nuyens sloot afgelopen nacht zijn summier persbericht alvast af met de melding dat zij in 2019 in elk geval als ProContinentaal team actief zullen zijn. Met of zonder Roompot, dat lieten ze maandagnacht even in het midden. Met of zonder Van Aert? Laten we er toch maar vanuit gaan dat het zonder zal zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER