Direct naar artikelinhoud
De dag van

Wat hebben Benjamin Franklin en 3 Suisses met elkaar te maken?

3 Suisses catalogi door de jaren heenBeeld 3 Suisses

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Dag van de postorder-catalogus.

We reizen even door de jaren heen, naar een moment waarop uw herinneringen zich nog net niet in sepia afspelen. U stapt ’s ochtends naar de brievenbus – de postbode kwam toen nog voor de middag langs – en ziet ‘m liggen. Een dikke bundel glanzend papier, verpakt in dun plastic. Op de cover waarschijnlijk een breed glimlachende vrouw, in een nagelnieuwe tenue. De 3 Suisses-catalogus. Of die van La Redoute. Of, voor de rock- en metalfans onder ons, de Large. Al stonden daar geen lachende mensen op de kaft. Als u vervolgens naar school of het werk vertrok wist u al: vanavond tijd voor de zetel, tijd om te bladeren.

Een dikke bundel glanzend papier, verpakt in een laagje plastic. Op de cover een breed lachende vrouw, in een nieuwe tenue. De 3 Suisses-catalogus

Flashforward naar vandaag. De zogenaamde postordercatalogus ligt op sterven na dood, als ze al niet begraven is. De Belgische afdeling van 3 Suisses legde vorige maand nog de boeken neer en ook andere catalogi krijgen geen voet meer aan de grond. Weggeconcurreerd door de veel makkelijkere, efficiëntere en zelfs goedkopere webwinkels.

Verjaardag of begrafenis?

Er lijkt dus weinig te vieren op Postorder Catalog Day, die vandaag wordt gevierd. Dat valt samen met de verjaardag van de in de Verenigde Staten ooit zeer populaire Montgomery Ward-catalogus. Die zag al in 1872 het levenslicht, maar ging begin dit millennium ook al overkop. Voor de postbode is dat misschien wel goed nieuws. Die hoeft die stapels catalogi niet meer mee te zeulen. Voor de nostalgici is het weer een symptoom van de veranderende tijd.

Wel valt er nog een interessante vraag te stellen op deze feest-en-rouwdag in één. Wat heeft founding father Benjamin Franklin in hemelsnaam te maken met 3 Suisses? Redelijk wat, is het antwoord. Beide zaten namelijk in dezelfde sector. Franklin was namelijk, naast founding father ook wetenschapper, auteur en uitvinder. Zo krijgt hij krediet voor de uitvinding van onder andere de bliksemafleider, bifocale brillenglazen en de blaaskatheter. Dat is een katheter die via de urinebuis naar de blaas loopt, geen katheter waarin je moet blazen.

Een andere uitvinding van hem was gericht op boekenliefhebbers. Voor hen bedacht hij de zogenaamde Catalogue of Choice and Valuable Books, Consisting of Near 600 Volumes, in most Faculties and Sciences. Een catalogus met boeken over onder andere wetenschap, wiskunde, geschiedenis, filosofie en poëzie. Via de post konden intellectuelen dus boeken bestellen bij Franklin zelve. Net zoals 3 Suisses dat later deed met kleren. Al stond er op Franklins cover geen breed glimlachende vrouw.  

Benjamin Franklin: founding father, sectorgenoot van 3 Suisses.Beeld dm