Nederlandse marathon afgelast omdat lopers massaal onwel werden

© Shutterstock

In het Nederlandse Leiden is zondag een marathon afgelast wegens het grote aantal onwelwordingen. De deelnemers van de marathon in Leiden raakten onwel door een combinatie van de hitte en fysieke inspanning, zegt de woordvoerder van de lokale veiligheidsregio.

blg, em

Volgens de woordvoerder is “een flink aantal” mensen naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Alrijne Ziekenhuis vervoerd. Hoeveel precies, weet hij niet. De mensen hadden diverse klachten, maar het is niet bekend hoe ernstig ze eraan toe waren. Voor zover hij weet is niemand overleden.

In eerste instantie werd gemeld dat de ziekenhuizen de hoeveelheid patiënten niet aankonden, maar dit werd later door beide instanties ontkend. Een woordvoerder van het LUMC laat aan nieuwssite NU.nl weten aan dat daar vijftien mensen opgenomen werden en de situatie daarmee volgens het hoofd van de spoedeisende hulp “handelbaar” was. Ook een woordvoerster van Alrijne zegt tegen NU.nl dat het ziekenhuis het aantal opnames goed aankon en dat zeker geen sprake was van code rood.

Wandelen

De burgemeester heeft op advies van de veiligheidsregio de marathon gestaakt omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Op dat moment moesten alleen de deelnemers van de afstand van 10 kilometer nog van start. Hardlopers die nog bezig waren met de andere afstanden, werd door de organisatie gevraagd te stoppen met hardlopen en te gaan wandelen. De hele marathon begon om 10 uur en de halve om 11 uur.

Burgemeester Peter van der Velden noemt het spijtig dat de editie in de middag moest worden stopgezet. Op het heetste moment van de dag tikte het kwik in Leiden zondag 25 graden aan.