© Joren De Weerdt

“Topscorer bij ‘Deaf Devils’ is Kempenaar Senne Dierckx: ”Meer aandacht zou wel mooi zijn”

Het EK voetbal U21 voor doven en slechthorenden liep het afgelopen weekend af in Zweden. Ster van de Belgische Deaf Devils was Senne Dierckx (20) uit Tielen. Dinsdagavond kwam hij in actie voor zijn club KFC Lentezon Beerse.

Dominique Piedfort

© Joren De Weerdt

KFC Lentezon speelde op het veld van Vlimmeren Sport. Een vriendschappelijke partij, maar altijd een beladen duel waar in Beerse de titel ‘de ploeg van ’t stad’ op het spel staat. De voetballiefhebber heeft het al begrepen. Senne Dierckx speelt gewoon tussen voetballers die wel het fluitje van de scheidsrechter kunnen horen. Maar eerst terug naar het EK voor de beloften. Topscorer worden met 14 doelpunten, we zien het Lukaku niet doen. “Ik had dat echt niet verwacht”, vertelt Senne. “Ik had gehoopt om elke wedstrijd één keer te scoren. Maar tegen Tsjechië maakte ik plots 9 doelpunten, dat was ongelofelijk. Omdat ik topscorer werd, kreeg ik ook een glazen trofee. Daar ben ik heel fier op.” Bij het gesprek komt geen gebarentaal, liplezen of een tolk kijken. Dankzij een apparaat dat aan zijn hoofd is bevestigd, kan de spits horen. Tijdens de wedstrijd in Vlimmeren deed hij het zonder. Het viel niet eens op. Pas na zijn wissel toen de fotograaf een portret wilde maken, werd zijn beperking duidelijk. Senne Dierckx voetbalde na zijn opleiding bij FC De Kempen onder meer nog in Herentals, Olen en Arendonk. Voetballen tussen horende spelers lijkt hem dus goed af te gaan. “De spelers van mijn ploeg proberen zich wel aan te passen. Ook de scheidsrechter wordt voor de wedstrijd op de hoogte gebracht. Dat gaat meestal goed. Toch is er af en toe een speler die het vergeet en iets naar mij roept. En als de scheidsrechter fluit voor buitenspel, dan hoor ik dat niet. Dan loop ik meestal door (lacht). Daarom kijk ik altijd naar de vlag van de lijnrechter. Om die reden gebruikt de scheidsrechter bij het voetbal voor doven ook een vlag in plaats van een fluitje.”

Rusland te sterk Voor we het vergeten. De Deaf Devils U21 eindigden op het EK op de vierde plaats. In de kleine finale was Rusland te sterk, het werd 5-2. Turkije werd uiteindelijk Europees kampioen. Het is nieuws dat niet te vinden was op pakweg Sporza. Is dat niet een beetje jammer? “Meer aandacht voor de Deaf Devils zou wel mooi zijn, ja. Het gaat dan niet alleen om aandacht van de pers. We moesten onze reis naar Zweden ook zelf betalen. Van de Belgische voetbalbond krijgen we alleen de uitrusting cadeau. Gelukkig was er een actie van onze meter Imke Courtois. Zo werd er toch nog wat geld verzameld.” Eerlijk is eerlijk. Ook in deze krant gingen de prestaties van de jonge Deaf Devils haast onopgemerkt voorbij. Misschien omdat de sportpers geen idee heeft van het niveau? “Dat is moeilijk om te zeggen. Ik denk dat je de nationale ploeg kan vergelijken met een provinciale ploeg als Lentezon”, denkt Senne. Zijn huidige club voetbalt in derde provinciale. Tegen Vlimmeren werd dinsdagavond met 2-1 verloren. Ondanks het derbygegeven lokte de vriendschappelijke wedstrijd nauwelijks honderd toeschouwers. Is dat bij de Deaf Devils anders?

“Vanuit Tielen wordt er wel vaak een supportersbus ingelegd. Mijn vader Piet maakte als speler nog de grote periode van KFC Tielen mee. En eind dit jaar spelen de Deaf Devils waarschijnlijk een wedstrijd op het veld van FC De Kempen (in Tielen, red.). Daar kijk ik naar uit. Het zou mooi zijn om dan voor veel volk te spelen.”