De nieuwe verkaveling komt in de Pater Vergauwenstraat. In de parktuin staan eeuwenoude bomen. Die moeten verdwijnen.© dvk

Oudste bomen van klein polderdorp sneuvelen voor verkaveling, zelfs exemplaar van 130 jaar oud: “Levend erfgoed verdwijnt voor straat en parking”

Verrebroek -

De parktuin in de Pater Vergauwenstraat in Verrebroek moet binnenkort verdwijnen voor een nieuwe verkaveling. Dat plan botst op protest, aangezien er eeuwenoude bomen staan.

Dieter Verschooren

De eigenaars van het parkje recht tegenover OC De Verre willen het stuk groen in het centrum van Verrebroek verkavelen. De verloederde woning die er nu staat en alle omliggende bomen moeten tegen de vlakte om er in totaal 27 nieuwe wooneenheden te bouwen.

De plannen zijn al langer bekend. In 2022 keurde het gemeentebestuur al een aanzet voor het project goed. Nu blijkt dat alle bomen moeten sneuvelen, trekken enkele raadsleden aan de alarmbel.

“We hebben destijds al geargumenteerd om de parktuin te beschermen en de bomen te behouden, aangezien het om levend erfgoed gaat”, stelt gemeenteraadslid Stijn De Munck (Groen). “Een tiental bomen is minstens honderd jaar oud, en aan de omtrek te zien is een lindeboom zelfs al zeker 130 jaar oud. Het gaat hier om de oudste bomen van Verrebroek. Het zou heel jammer zijn als dat allemaal plaats moet ruimen voor wegenis en parking. Zeker nu we weten dat hoge bomen ons in de toekomst zuurstof en schaduw moeten bezorgen.” (Lees verder onder de foto)

De eeuwenoude bomen in de parktuin moeten verdwijnen.© dvk

Ook vanuit Beveren 2020 klinkt kritiek op het plan. “Het project dat nu voorligt met 27 wooneenheden is buitenmaats voor een klein polderdorp als Verrebroek”, zegt raadslid Jan Creve. “We gaan de bewoning in deze rustige hoek plotsklaps verdubbelen. Dat is een aanslag op het karakter van het dorp.”

Schepen van Stedenbouw en Ruimtelijke ordening Boudewijn Vlegels (N-VA) verdedigt de plannen. “Het gebied staat nu eenmaal ingekleurd als woongebied, het is dus logisch dat de eigenaars het vroeg of laat wouden verkavelen”, zegt hij. “Er worden trouwens al elf woningen minder gebouwd dan oorspronkelijk gepland was. Dit project biedt bovendien de kans om betaalbare woningen aan te bieden, en aan de vraag van jonge mensen te beantwoorden die graag willen bouwen.”

Inventaris opmaken

Al heeft raadslid Stijn De Munck geen probleem met het bouwproject op zich. “Het gaat ons vooral om die bomen, om dat levend erfgoed dat moet verdwijnen”, zegt De Munck. “Kan de gemeente geen screening maken van de parktuin om te inventariseren welke waardevolle bomen er staan, om dan later in gesprek te gaan met de bouwheer en aannemer om ze eventueel te bewaren?”

Het rooien van de bomen is evenwel al een tijd geleden vergund na overleg met het Agentschap Natuur & Bos, dat daar ook een advies over moest uitbrengen. “En dat was gunstig”, zo zegt schepen Boudewijn Vlegels. “Natuur & Bos ging akkoord met een boscompensatieregeling die elders zal gebeuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER