Direct naar artikelinhoud

Terrorismeverdachte opgepakt in Brabant, busje in Rotterdam bleek van Spaanse monteur

In de provincie Brabant is vannacht een 22-jarige man aangehouden in verband met de terrorismedreiging in Rotterdam. Vanwege de dreiging werd gisteravond een concert in evenementenhal de Maassilo afgelast. Ook werd onderzoek gedaan naar een Spaans busje met daarin gasflessen, maar de eigenaar blijkt een Spaanse monteur die de gasflessen nodig had voor zijn werk.

Politie bij de Maassilo in Rotterdam.Beeld anp

Het onderzoek naar de terrorismedreiging ging in Brabant verder, waar vannacht rond twee uur een inval plaatsvond in de woning van de Brabantse verdachte. De man wordt vandaag verhoord; zijn huis is doorzocht. Verschillende media melden op basis van bronnen rond het onderzoek en berichten van buurtbewoners dat de verdachte uit Zevenbergen komt, maar de politie wil dat niet bevestigen.

Waarvan de 22-jarige man precies wordt verdacht is nog niet bekend, maar zijn zaak houdt verband met de situatie van gisteravond in Rotterdam. 'De aanhouding is verricht na de melding van een mogelijke aanslag op de Maassilo', zegt een politiewoordvoerder. 'Er is dus een link.'

Politie bij de Maassilo in RotterdamBeeld anp
Het viel de politie op dat het busje een paar keer heen en weer reed
Ahmed Aboutaleb, burgemeester Rotterdam

Gisteravond hield de politie in Rotterdam al de bestuurder van het busje aan, in de buurt van de Maassilo, maar die blijkt nu dus onschuldig te zijn. Tijdens zijn arrestatie was de Spanjaard vermoedelijk dronken. Een huiszoeking en onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EODD) naar de gasflessen leverden geen aanwijzingen van terroristische intenties op. Hij zit nog vast en wordt vandaag nader verhoord.

'Het viel de politie op dat het busje een paar keer heen en weer reed', verklaarde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gisteravond het onderzoek naar de auto van de Spaanse monteur.

De waarschuwing voor een mogelijke aanslag kwam van de Spaanse politie aan het eind van de middag. Een concert van de Amerikaanse rockband Allah-Las werd 's avonds daarom op last van de politie afgelast. Een directe relatie tussen de dreiging en de recente aanslagen in Spanje zou er niet zijn, melden de Spaanse kranten El País en El Mundo en persbureaus Reuters en AP op basis van bronnen bij de Spaanse anti-terreurdienst. Vanmorgen kon of wilde de politie niet ingaan op deze berichtgeving.

Afgelast concert

Aan het begin van de avond werd besloten de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) op te roepen. Daarbij werd een algemene commandostaf van allerlei disciplines gevormd en worden extra politie-eenheden, eventueel ook uit andere regio's, opgeroepen. Ook agenten van de anti-terreureenheid DSI (Dienst Speciale Interventies) zijn naar de evenementenhal aan de Maashaven gedirigeerd.

'Om kwart voor zeven stond de politie voor de deur en liet weten dat het concert niet door mocht gaan vanwege terreurdreiging. Dat was wel even schrikken', zegt Minke Weeda, directeur van Rotown, de organisator van het concert. Het concert zou om 19.30 uur beginnen. Behalve de band en wat medewerkers waren er nog geen bezoekers in de zaal. Een speciale eenheid van de politie heeft de concertzaal doorzocht. 

De band bleef in de concertzaal onder beveiliging van de politie. 'Ze waren er redelijk laconiek onder en baalden er vooral van dat ze niet konden spelen', zegt Weeda. Rond kwart voor negen werd de band in een politiebusje via de achteringang van het terrein weggevoerd.

Twitter bericht wordt geladen...

Wat is Allah-Las voor band?

Allah-las combineert het geluid van de westcoastpop uit de jaren zestig vernuftig met elementen uit garagerock en een galmende surfgitaar. Popjournalist Menno Pot interviewde de heren in 2014. Lees hier dat gesprek terug.

Burgemeester Aboutaleb staat de pers te woord over de terreurdreiging in Rotterdam.Beeld anp

Surfmuziek

Evenementenhal de Maassilo maakte de afgelasting 'op last van de politie' bekend via sociale media en op haar website, nog ruim voor aanvang van het concert. De meeste bezoekers waren nog niet gearriveerd bij het evenementencomplex aan de Maashaven. De Maassilo en omgeving werden uit voorzorg ontruimd.

Of de terreurdreiging te maken had met de naam van de band, is niet bekend. Allah-Las, in 2008 opgericht, maakt hedendaagse 'West Coast'-muziek, geïnspireerd door onder meer de Beach Boys, The Doors en The Byrds. De naam is een verwijzing naar Allah, zo zei frontman Miles Michaud eind maart in een interview met HoustonPress. Dat was volgens hem niet bedoeld uit minachting voor iemands religie, maar ze wilden gewoon een 'heilig klinkende' naam. 

Die naam leidde er in Turkije al eens toe dat een concert van de band werd geannuleerd, omdat een concertorganisator zich er 'niet helemaal happy' bij voelde. Volgens Michaud gaat de band al te lang mee om de naam nog te wijzigen.

De Maassilo in RotterdamBeeld Google Maps
Miles Michaud, de zanger van Allah-Las.Beeld ap

Guus Meeuwis

In juni was er ook sprake van terreurdreiging bij één van de concerten van Guus Meeuwis in het Philips-stadion in Eindhoven. Die dreiging was gekoppeld aan een Amsterdamse man die zich verdacht gedroeg bij het stadion en aan het filmen was. Hij werd gearresteerd, maar kwam enkele dagen later weer vrij.

Dat concert was echter al aan de gang. Guus Meeuwis werd gevraagd enkele nummertjes extra te spelen, waardoor de politie en anti-terreureenheden meer tijd kregen om hun stellingen in te nemen. Even na middernacht werd het sein veilig gegeven in Eindhoven.

Lees verder

Beatrice de Graaf en Ernst Hirsch Ballin over veiligheid, terrorisme en angst
Emotie voert de boventoon, terrorisme wakkert de verdeeldheid aan. Lees hier het dubbelinterview over terrorisme met historicus Beatrice de Graaf en rechtsgeleerde Ernst Hirsch Ballin.