© Tommy Maes

Zesdejaars volgen stoomcursus verkeersveiligheid in Meerhout

In en rond Sporthal Den Aks in Meerhout hebben achthonderd kinderen van het zesde leerjaar uit Geel, Laakdal en Meerhout deelgenomen aan de Verkeersdag. Onder meer de dode hoek bij vrachtwagens, het dragen van een fluohesje en het respecteren van een gesloten overweg kwamen daarbij aan bod.

Tommy MAes

De politie, de scholen en de verkeersdiensten van Geel, Laakdal en Meerhout organiseren jaarlijks bij het begin van het schooljaar een grote Verkeersdag voor de leerlingen van het zesde leerjaar. Dit jaar vond die dag plaats in en rond Sporthal Den Aks in Meerhout. Ruim achthonderd leerlingen waren hierop aanwezig. De kinderen kregen via enkele workshops allerhande tips waarmee ze zich veilig in het verkeer kunnen begeven. Zo leerden ze bijvoorbeeld dat je als fietser zichtbaar moet zijn in het verkeer en daarom best een fluohesje draagt en in het donker je fietslicht opzet. Ook gsm’en op de fiets wordt afgeraden, omdat het te veel afleidt en je zo potentiële gevaren niet of te laat opmerkt.

Veilig over spoor

Spoorwegbeheerder Infrabel is al enkele jaren vaste gast op de Verkeersdag. Ook dit jaar werd er een workshop gegeven die de gevaren toont van het zomaar oversteken van een spoorweg. Aan de hand van didactische tekeningen, quizvraagjes en confronterende filmpjes leren de kinderen waarom je beter blijft stilstaan bij een gesloten overweg, dat je beter niet op het spoor loopt en dat je ook op het perron achter de lijn moet staan om niet gegrepen te worden door een trein. “Recente ongelukken nabij een spoorweg of overweg in België bewijzen dat nog te veel mensen zich roekeloos gedragen bij een overweg”, vertelt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. “Niet alleen kinderen natuurlijk, maar ook volwassenen moeten beseffen dat het vaak fataal afloopt. Daarom dat we met deze interactieve veiligheidslessen langs scholen gaan om op een bevattelijke manier uit te leggen dat je de verkeersregels moet respecteren.”

Leerlinge Floor Loots (11) van Freinetschool De Zeppelin heeft het in ieder geval begrepen. “Zodra het belsignaal klinkt en de slagbomen omlaag gaan, blijf ik voor de overweg staan”, zegt ze. “Een trein is sneller dan je denkt. Pas als de slagbomen weer boven zijn en het licht op wit of geel staat, steek ik over. Ik vind de Verkeersdag heel erg leerrijk.”

Op de stoel van een trucker

Andere workshops tijdens de Verkeersdag zijn een wandeling met allerhande vragen over de verkeersregels en een EHBO-demonstratie, maar ook de dode hoek bij vrachtwagens komt altijd aan bod. Zo mocht Noor Verachtert (11) van basisschool Sint-Dimpna in Geel achter het stuur van een vrachtwagen kruipen. “Dan pas zie je hoe weinig een truckchauffeur vanuit zijn cabine ziet. Daarom is het altijd belangrijk om afstand te houden en er voor te zorgen dat je zichtbaar bent”, vertelt ze. “Deze verkeersdag is heel leerrijk en ook leuk. Voor deze workshop hebben we al de verkeerswandeling gedaan. ”