© Chris Nelis

Nu ook cannabiswinkel in centrum van Genk

Na Hasselt opent ook in Genk een cannabiswinkel. Vanaf 1 juli wordt in een pand aan de Europalaan onder meer cannabisolie en wiet verkocht op basis van CBD. De uitbaters balanceren op de rand van de wet. De politie volgt hun doen en laten op de voet op.

cn

De uitbaters gaan er prat op dat de cannabisextracten die worden aangeboden minder dan 0,2 procent van het hallucinerende THC bevatten, de grens die wettelijk is opgelegd. Toch zijn ze bij de stad en de politie niet meteen wild enthousiast over de komst van de winkel.

“Ja, we zijn zeker op de hoogte”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). “We zijn daar niet zo gelukkig mee. Vooral dan vanuit het oogpunt rond verslaving. Ook het CAD is daar niet blij mee. Maar we kunnen er, zolang het allemaal binnen de wet blijft, niet veel aan doen. We hebben gemerkt dat dit soort winkels als paddenstoelen uit de grond rijst in Vlaanderen. We gaan er in ieder geval nauw op toezien dat de wettelijke grenzen niet worden overschreden.”

Thomas Meulenbroeks, uitbater van CBDpoint zegt in een reactie dat er niet geflirt wordt met de grens van het wettelijke. “Integendeel”, zegt de man. “Er gebeurt niets achter hoek of kant. We zijn hierin heel open en transparant. Het zal ook geenszins een nachtwinkel zijn maar een winkel, die zoals alle andere, overdag toegankelijk is. Voor de vestiging in Genk is dat van maandag tot zaterdag van 12 tot 19 uur. Olie is het meest gevraagde product en de CBD-bloemen, die vanuit een professioneel bedrijf uit Zwitserland worden ingevoerd, zijn decoratiestukken. Het THC-gehalte is bovendien kleiner dan 0,2 procent en dus volkomen wettelijk. Bovendien worden alle alle producten waar nodig is getest door de Belgische douane. Ik begrijp wel dat een lokale overheid en politie zich ongerust maken. Maar er is geen reden toe. We staan trouwens volledig open voor controle en heten iedereen van harte welkom.”