Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen 2018

Definitieve zetelverdeling in Gent: 14 voor Groen, 7 voor sp.a

De definitieve verkiezingsuitslag maakt duidelijk dat Groen zich een van de winnaars van de verkiezingen mag noemen, en sp.a de grote verliezer.Beeld BELGA

Nu alle bureaus in Gent geteld zijn, wordt de definitieve uitslag binnen het kartel sp.a-Groen duidelijk. Groen haalt 14 verkozenen, sp.a 7. Dat betekent dat de onderlinge verhoudingen grondig dooreengeschud zijn

Het kartel haalt 21 zetels, 5 minder dan in 2012. Groen leverde, net als zes jaar geleden, een derde van de kandidaten op de lijst, sp.a twee op de drie. Maar het is duidelijk dat kiezers massaal op die groene kandidaten gestemd hebben, en de socialisten links lieten liggen.

Van de 18 groene kandidaten zijn er 14 verkozen, van de 35 sp.a'ers amper 7.  Daarmee worden de socialisten meer dan gehalveerd. Tot nu toe telden ze 15 verkozenen in de gemeenteraad. Het mag duidelijk zijn dat Groen een van de grote winnaars van de Gentse stembusgang is, terwijl sp.a de grote verliezer is.

Grote namen bij de socialisten zoals Joris Vandenbroucke, fractieleider in het Vlaams Parlement, en Martine De Regge, 23 jaar lang schepen, zijn niet verkozen. Al komt Vandenbroucke wellicht wel de gemeenteraad binnen als opvolger van afscheidnemend burgemeester Daniël Termont.

Bij de andere partijen valt op dat Siegfried Bracke er vanop de 27ste plaats op de N-VA-lijst in geslaagd is verkozen te geraken. En dat terwijl N-VA terugvalt van 9 naar 6 gemeenteraadsleden. Op dezelfde lijst werden europarlementslid Helga Stevens en Kamerlid Peter Dedecker niet verkozen. In het geval van die laatste misschien niet verrassend, aangezien hij eind vorig jaar al zijn afscheid van de politiek aankondigde.

Bij CD&V, dat net als vorige keer 4 zetels haalde, is voormalig lijsttrekker Filip Van Laecke er vanop de lijstduwersplaats niet in geslaagd een zetel te bemachtigen. Hij was wel lijsttrekker voor de provincieraad, en zal dus daar zetelen.

Ook Vlaams Belang haalde 4 zetels, een winst van 1 zetel. PVDA komt dan weer de gemeenteraad binnen met 3 zetels.

Wat betekent dat nu voor mogelijke coalities? Dat kan u hier zelf nagaan: