Jupiler Pro League

Cercle doet gouden zaak om vierde plek na zege tegen uitgespeeld Antwerp

Cercle doet gouden zaak, Antwerp lijkt uitgespeeld in deze play-offs.© BELGA

Cercle Brugge heeft optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van Genk. Op de Bosuil overleefde Cercle een Antwerps slotoffensief en won het met 1-2. In de stand springen de Bruggelingen over Genk naar de vierde plaats. Antwerp lijkt daarentegen veroordeeld tot de laatste plaats in de Champions’ Play-offs, en dus geen Europees voetbal volgend seizoen.

red

De verloren bekerfinale is hard aangekomen bij de Great Old, maar veel tijd om te treuren was er niet. Er staat in de competitie immers nog een Europees ticket op het spel en daarvoor moest Antwerp van die laatste plaats zien weg te geraken. Cercle (4 punten meer) en Genk (5 punten meer) zijn de teams die nog zijn in te halen en de Vereniging kwam op bezoek in Deurne-Noord.

Doelpunten in geschenkverpakking

Een ‘must win’ dus voor Mark van Bommel en zijn manschappen, maar bij het rustsignaal zag het er al desastreus uit voor de uittredende landskampioen. Twee goals werden in geschenkverpakking weggegeven.

De 0-1 viel na een uittrap van bezoekende doelman Warleson. Via Somers en Denkey kwam Lemaréchal in balbezit en die verschalkte Lammens met een gekruist schot in de rechteronderhoek. Op slag van rust kon de thuisgoalie de bal uit dezelfde hoek vissen na een onwaarschijnlijke blunder van Bataille. De linksachter gaf Denkey na een ontzette hoekschop vrije doorgang en de spits lukte zijn 28ste treffer van het seizoen. De kaap van dertig komt in zicht.

Topschutter Denkey met zijn 28ste van het seizoen: de kaap van 30 komt in zicht.© BELGA

Bij de rust bleef Bataille in de kleedkamer voor Wijndal en op het uur voerde Van Bommel nog drie wissels door: Ekkelenkamp, Ejuke en Ondrejka ruimden plaats voor Doumbia, Udoh en Ilenikhena. Grote kansen kwamen er niet meteen voor het stamnummer 1, maar door de aansluitingstreffer van Kerk in de 78ste minuut kregen we nog een spannend slot.

Alderweireld en Kerk knalden nog op de vuisten van Warleson, die ook nog een vrijschop van Doumbia onder zijn deklat wegklopte. De 2-2 hing in de lucht, maar door een zeperd van Lammens op een schot van Olaigbe werd het nog bijna 1-3.

Antwerp ziet de kloof op Cercle zo vergroten tot zeven punten en kan de Vereniging dus niet meer inhalen in de laatste twee matchen. Genk, dat op vijf punten staat, is nog wel binnen schot maar dat heeft het niet meer in eigen handen. De verplaatsing naar Genk volgende week (20 mei) zal uitwijzen of de slotspeeldag overbodig wordt voor Antwerp.