Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump eist onderzoek naar infiltratie in zijn campagne door FBI

Amerikaans president Donald Trump.Beeld REUTERS

Amerikaans president Donald Trump gaat Justitie vragen te onderzoeken of zijn presidentscampagne in 2016 is geïnfiltreerd of bespioneerd door de FBI. Dat heeft hij via Twitter aangekondigd. Trump probeert die beschuldiging al enkele dagen leven in te blazen.

"Bij deze eis ik, en morgen doe ik dat officieel, dat het departement van Justitie bekijkt of de FBI/DOJ (het ministerie van Justitie onder Obama, red.) al dan niet de Trump-campagne is binnengedrongen of heeft gecontroleerd om politieke redenen", tweette de Amerikaanse president.

Trump wil bovendien weten of functionarissen binnen de regering-Obama daarvoor wel eens een verzoek hebben ingediend.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump uitte zijn woede over het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen vandaag in een reeks tweets. Zo schrijft hij onder andere dat dat onderzoek politiek gemotiveerd is en zijn oorsprong vindt in de regering van zijn Democratische voorganger, Barack Obama. Hij omschrijft het onderzoek opnieuw als een "heksenjacht".

Tussentijdse verkiezingen

Trump maakt al enkele dagen herrie over een theorie die in sommige media circuleert, namelijk dat een FBI-agent uit puur politieke motieven zou geïnfiltreerd zijn in de Trump-campagne. Vrijdag uitte hij beschuldigingen aan het adres van Obama's ministerie van Justitie. Een reactie van het ministerie kwam er niet.

Volgens The New York Times heeft de FBI inderdaad aan een informant gevraagd om twee leden uit de Trump-entourage te ontmoeten, meer bepaald Carter Page en George Papadopoulos, maar paste die ontmoeting in een onderzoek naar mogelijke banden tussen die twee met Rusland. 

Trump hernam vandaag ook zijn aanvallen op zijn Democratische tegenstander tijdens de verkiezingen, Hillary Clinton, en houdt vol dat de Democraten niet aan een gelijkaardig grondig onderzoek door de FBI onderworpen zijn.

Bovendien meent de president dat het onderzoek van Robert Mueller naar de Russische bemoeienissen een poging is om de Republikeinen te schaden bij de tussentijdse verkiezingen in november. "Nu de heksenjacht niet meer alleen rond Rusland draait en ook naar de rest van de wereld kijkt, kunnen ze het gemakkelijk rekken tot aan de tussentijdse verkiezingen, waarbij ze de Republikeinse partij kunnen schaden", schrijft hij.

Twitter bericht wordt geladen...

Het juridische team van Trump heeft tot nu toe geen bewijs gepresenteerd dat zou kunnen duiden op infiltratie in zijn campagneteam. In september vorig jaar onderzocht het ministerie van Justitie al eens of voormalig president Obama een onderzoek naar de campagne van Trump heeft gelast. Daarvoor kwam geen enkel bewijs op tafel.

Adam Schiff, Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, noemde de suggesties van Trump "nonsens, misbruik van de presidentiële bevoegdheden en een opzichtige poging de aandacht af te leiden van de groeiende juridische problemen van de president".

Obstructie-onderzoek in september klaar

Rudy Giuliani, de raadsman van Trump, heeft volgens de New York Times van de commissie-Mueller te horen gekregen dat het onderzoek naar obstructie door team Trump van het grote onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen op 1 september klaar is. Mueller bekijkt daarin of er andere wetten zijn overtreden en of Trump of anderen hebben geprobeerd zaken te verdoezelen of het onderzoek ernaar te belemmeren. Het ontslag van FBI-baas James Comey door Trump in 2017 zou als obstructie kunnen worden uitgelegd.

De doorgaans weinig mededeelzame Mueller heeft tot nu toe geen datum genoemd wanneer het hele onderzoek ten einde komt. President Trump heeft het onderzoek van Muller steeds een "heksenjacht" genoemd en vaak ontkend dat er een geheime band van hem en zijn campagneteam met de Russen was in aanloop naar de verkiezingen van 2016.