© natuurpunt studie

© natuurpunt studie

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Natuurpunt roept op om kikkers in tuinvijvertjes te beschermen tegen ijzige poolwervel die eraan komt

De zogeheten polar vortex of poolwervel die de komende dagen voor vriestemperaturen tot min twaalf kan zorgen, kan dodelijk zijn voor kikkers, padden en salamanders in ondiepe tuinvijvers. Natuurpunt roept eigenaars van zulke tuinvijvers op om maatregelen te nemen.

Kristin Matthyssen

Voor kikkers, padden en salamanders die tijdens de recordwarme dagen eind januari al uit hun winterslaap ontwaakten en naar de voortplantingspoelen trokken, kan dit winteroffensief slecht uitpakken. Vooral ondiepe, kleine tuinvijvertjes kunnen de komende dagen tot op de bodem dichtvriezen. Bovendien kan er zich ook moerasgas ophopen onder het ijs. Door een wak in je tuinvijver te maken, verhoog je de kans dat de amfibieën deze winterprik doorkomen.

Na een lange, aanhoudende vorstperiode met ijsbedekking op poelen en tuinvijvers worden - na de dooi - vaak dode, sterk opgezwollen kikkers aangetroffen. Oorzaak: verstikking als gevolg van de productie van ‘moerasgassen’ zoals methaan en waterstofsulfide. Deze gassen worden gevormd tijdens de bacteriële afbraak van dood organisch materiaal zoals dode bladeren op de bodem van een vijver. Het zuurstofgehalte op de bodem - waar sommige kikkers overwinteren - ligt lager dan aan het wateroppervlak.

Het heeft geen zin amfibieën uit het water te halen wanneer ze in volle winterrust zijn. Wel een goed idee is het om een gat in het ijs te maken, zeker bij kleine, ondiepe wateroppervlaktes (zoals vaak het geval is bij tuinvijvertjes). Zo komt er zuurstof in het water zodat het risico op verstikking afneemt, laat Dominique Verbelen van Natuurpunt Studie weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER