Direct naar artikelinhoud
US Open

Na de woede-uitbarsting op de US Open: had Serena Williams een punt?

Serena Williams gaat de umpire verbaal te lijf.Beeld USA TODAY Sports

De US Open-finale zal de geschiedenis ingaan als een verbale boksmatch waarin Serena Williams de scheidsrechter van seksisme beschuldigde. Maar heeft de omstreden tennisqueen ook een punt?

en

De finale tegen de Japanse Naomi Osaka moest de comeback van Serena Williams amper een jaar na haar bevalling historisch maken. Dat werd ze ook. Maar niet door een record evenarende 24ste grandslamzege.

Kort samengevat: ref Carlos Ramos gaf Williams een waarschuwing omdat ze coaching van haar trainer in het publiek kreeg. Williams nam het niet dat Ramos haar beschuldigde van vals spelen en vroeg luid om excuses. 

De zwaar escalerende ruzie ("Je stal een punt van me, dief!") eindigde met een strafgame, ingehouden tranen, een geldboete van 14.000 euro en beschuldigingen van seksisme. "Ik blijf strijden voor vrouwenrechten", zei Williams achteraf. "Het voelde als een seksistische zet. Hij heeft nog nooit een game van een man afgepakt omdat die hem een dief noemde." 

Polariseren

Williams coach gaf achteraf toe dat hij coachte, maar voegde eraan toe dat Serena dat allicht niet had gezien. "Ramos was de scheidsrechter bij het merendeel van de finales van Rafael Nadal, en diens trainer Toni coachte bij elk punt, zonder dat hij ooit één waarschuwing heeft gekregen."

De affaire – nu al Serena-gate gedoopt – verdeelt tenniskenners en -fans. "Serena is een dramaqueen, de beslissing was correct", verkondigde ex-tennisster Dominique Monami op Radio 1. "Als dit een mannengame was, zou dit nooit gebeuren. Nooit", tweette de Australische voormalige nummer 1-speelster Victoria Azarenka. Williams moest fans tijdens de prijsuitreiking vragen het boegeroep te staken. De arme Naomi Osaka stond er bedremmeld bij.

Serena Williams polariseert al haar hele carrière. Bejubeld om haar strijdkracht, talent en uitpuilende prijzenkast, bekritiseerd om haar verbeten kantje, turbulent karakter en opvallende outfits. 

'Als dit een mannengame was, zou dit nooit gebeuren. Nooit'
Victoria Azarenka, ex-nummer één

Toen ze onlangs na haar bevalling in een zwarte catsuit van Nike het gravel opwandelde op Roland Garros, besliste de Franse tennisfederatie zo'n outfit in de toekomst te verbieden. 

"Elke keer als ik speel, zijn er problemen", zei Williams tijdens de finale. Volgens haar medestanders mag je de polemiek rond haar persoon niet los zien van haar gender en huidskleur. "Een vrouw die mannelijke autoriteit betwist, zeker een zwarte vrouw, wordt automatisch gezien als een bedreiging, als een rebellie die meteen de kop moet worden ingedrukt", schrijft Rebecca Traister op The Cut, een blog van het New York-magazine.

Bloot bovenlijf

Voor de vele Serena Williams-supporters, de Amerikaanse tennislegende Billie Jean King incluis, is de dubbele standaard pijnlijk duidelijk: als mannelijke spelers à la John McEnroe kwaad hun racket stukslaan, wordt dat hun handelsmerk. Als vrouwen dezelfde emotie etaleren op de tenniscourt, worden ze weggezet als hysterisch. 

Velen verwijzen ook naar de boete voor de Franse Alizé Cornet op de US Open omdat ze haar verkeerd gedraaide topje op de court uittrok, terwijl mannelijke spelers vaak veel langer hun blote torso 'showen'.

Vraag is: klopt het? Het is moeilijk te bewijzen. De statistieken van de US Open heeft Williams alvast tegen: mannen kregen dit jaar 23 boetes voor het overtreden van de regels, vrouwen negen, berekende The New York Times

De geschiedenis leert dat ook enfant terrible John McEnroe geregeld strafpunten en -games kreeg en één keer zelfs werd gediskwalificeerd, op de Australian Open. Op de US Open werd Fabio Fognini vorig jaar geweerd na grove opmerkingen tegen een vrouwelijke ref. 

Vraag is: klopt het? Het is moeilijk te bewijzen. De statistieken van de US Open heeft Williams alvast tegen

Prijzengeld

Williams had ook al meermaals aanvaringen met vrouwelijke scheidsrechters, merkt ex-tennisser Filip Dewulf op. Zoals in de halve finale van de US Open 2009 tegen Kim Clijsters. "Toen dreigde Williams ermee de bal door de keel van de ref te rammen. Deze scheidsrechter seksisme verwijten komt haar gewoon goed uit."

Niet dat het tenniswereldje wars is van seksisme, meent Dewulf. "Los van de grote toernooien ligt het prijzengeld in het vrouwencircuit nog altijd lager. Op dat vlak is er zeker nog werk aan de winkel."