Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Dilemma bij Rode Duivels: vier spelers komen in aanmerking voor linkerwingback

Nacer Chadli scoorde goede punten op het WK.Beeld BELGA

Het is bij de Rode Duivels de enige positie waar geen duidelijke hiërarchie heerst. Carrasco, Chadli, Hazard en Castagne: wie claimt in deze campagne de positie van linkerwingback?

Anthony Vanden Borre. We horen u al denken: wat komt die nu weer in dit artikel doen? Wel, tot voor het EK in Frankrijk was hij ons zorgenkind. Vanden Borre leek lange tijd de enige die het probleem op de rechtsachter bij de Rode Duivels kon oplossen. Thomas Meunier, van opleiding een aanvaller, vertoefde nog in zijn omscholingsfase, terwijl Toby Alderweireld beter tot zijn recht kwam in het centrum van de verdediging. Het was behelpen. Tot Meunier ruim twee jaar geleden zijn plek opeiste.

Er wordt dezer dagen niet langer gediscussieerd over wie op rechts moet spelen, wie in doel zal staan, hoe de driemansverdediging er moet uitzien en ga zo maar door. Romelu Lukaku in de spits, Eden Hazard en Kevin De Bruyne erachter, Axel Witsel op het middenveld... De hiërarchie onder Roberto Martínez is duidelijk. Alleen: wie moet die linkerflank afgaan?

Tijdens de kwalificatiecampagne voor Rusland kreeg Yannick Carrasco (25) de voorkeur. Met zijn gebreken weliswaar. "Het is niet mijn voorkeurspositie", gaf Carrasco op het WK eerlijk toe. "Je gaat er constant in het rood. Je wegsteken is onmogelijk. Als ik mag kiezen, zou ik aanvallen, aanvallen, aanvallen."

Twee jaar heeft Carrasco zijn kans gekregen om zich, in de mate van het mogelijke, aan te passen. Verdedigend zal hij nooit de beste optie worden op links - vraag maar aan Jan Vertonghen hoe vaak hij moet roepen dat er iemand in zijn rug wegloopt. Dat neemt niet weg dat zijn WK een flop blijft. In geen enkele wedstrijd (in de basis tegen Panama, Tunesië en Japan) kon Carrasco overtuigen. Om nog maar te zwijgen over zijn ondermaatse invalbeurt in de halve finale tegen Frankrijk. Carrasco heeft de afgelopen maanden (veel) krediet verloren. Het maakt dat zijn verrassende transfer naar China nog meer gehekeld wordt. Carrasco lijdt onder het zwakke niveau in Azië.

Carrasco heeft de afgelopen maanden (veel) krediet verloren

Chadli sterk op WK

Het alternatief liet aanvankelijk niet op zich wachten: Nacer Chadli (29), dé revelatie in Rusland. Een transfer van de Engelse tweede klasse naar het prinsdom AS Monaco was finaal zijn beloning. Chadli, van nature nochtans geen flankspeler, vulde zijn rol als wingback perfect in. Loopvermogen, sterk in de duels en aan de bal, en als het even kan ook goed voor een gevaarlijke voorzet. Chadli was tegen Japan indrukwekkend en zowaar nog meer tegen Brazilië. Zijn polyvalentie leidde er evenwel toe dat hij tegen Frankrijk de geschorste Meunier op rechts moest vervangen. Zonder succes. Net zoals de keuze voor Moussa Dembélé die avond om vanuit het centrum de linkerflank te helpen afstoppen.

Nu, Chadli mag dan in tegenstelling tot Carrasco veel punten gescoord hebben, zijn lichaam wil niet altijd mee. Alleen al vorig seizoen was hij vier keer langdurig geblesseerd, waardoor hij bij West Bromwich amper 218 competitieminuten verzamelde. Afgelopen vrijdag hield een rugblessure hem dan weer uit de selectie. Om maar te zeggen: Chadli is op dat vlak jammer genoeg geen zekerheid.

Chadli mag dan in tegenstelling tot Carrasco veel punten gescoord hebben, zijn lichaam wil niet altijd mee

Optie drie: Thorgan Hazard (25). Bij Borussia Mönchengladbach is hij rechteraanvaller in een 4-3-3, maar bij de nationale ploeg allrounder. Een klein jaar geleden schitterde Thorgan nog aan de zijde van Eden tegen Cyprus (4-0): ze scoorden respectievelijk één en twee keer. Evenzeer verving hij zijn broer als nummer tien, maar de jongste maanden speelt Martínez hem steeds vaker uit als linkerwingback, zoals op het WK in de groepsmatch tegen Engeland en vorige vrijdag in Hampden Park.

De bondscoach weet in elk geval wat hij aan Thorgan Hazard heeft - een verdedigend sprintje meer of minder deert hem niet. Bijkomend pluspunt: geen Rode Duivel die Eden Hazard beter kent dan zijn broertje. De twee weten op en naast het veld perfect wat ze aan elkaar hebben.

Timothy Castagne (22) kan het ook, op links depanneren. Hij deed het al meermaals bij Atalanta Bergamo, dat hetzelfde systeem hanteert als de Duivels. Martínez ziet in Castagne in de eerste plaats een rechterflankverdediger - hij debuteerde er vrijdag - maar sluit in de toekomst een switch naar de andere kant niet uit.

Aan Carrasco, Chadli, Thorgan Hazard en Castagne dus om de bondscoach de komende tijd te overtuigen. De rol van linkerwingback ligt voor het grijpen, het is een openstaande vacature. Eén iets is sowieso zeker: het wordt een rechtsvoetige op links.