© Patrick De Roo, Victoriano Moreno, Jeroen Hanselaer

Aan tafel: dit zijn 7 topadresjes in de Antwerpse Diamantwijk

CittA gaat elke week op zoek naar ­zeven ­topadresjes. Deze week: eten en drinken in en rond de Diamantwijk.

Johan Van Baelen Foto’s: Patrick De Roo, Victoriano Moreno, Jeroen Hanselaer

1. Del Rey

© RR

Del Rey ligt aan de rand van de Diamantwijk, maar de handelaars in diamanten weten donders goed dat de juweeltjes van deze chocolatier-patissier een streling voor de tong zijn. Meer dan eens zie je hier ’s avonds diamantairs aanschuiven om het thuisfront te plezieren met een doosje pralines. ­Diamantairs vinden ook een zielsverwant in ­Bernard Proot en zijn team. De chocolatier ging ­intussen al internationaal en heeft permanent twee winkels en een pop-up in Japan. In de valentijnsperiode barst het daar compleet uit zijn ­voegen met liefst vijftig pop-ups.

In 1993 al bouwde Del Rey naast de winkel een ­degustatiesalon, dat in 2012 nog eens ingrijpend is gerestyled. Serveerden ze de eerste paar maanden alleen hun eigen zoetigheden die ook in de winkel te koop waren - van koekjes over pralines tot taart en roomijs - dan gingen ze al snel in op de vraag van klanten die meer wilden dan een koffie en vroegen of ze konden lunchen in de ­Chocoladelounge. Een keukenteam zorgt er ­intussen voor voldoende variatie in soepen, ­pasta, warme en koude gerechten, salades en ­natuurlijk desserts.

Wie geen tijd heeft voor een lunch, kan misschien even tot rust komen in de Chocoladebar in de winkel. Daar kan je kiezen uit zes smaken hot ­chocolate en een grand cru die geparfumeerd is.

Appelmansstraat 5, 2018 Antwerpen

2. De Blokhut

Rudy is zowat de enige van de familie Verbruggen die niet in de diamant- of juwelenhandel is beland. “Wist je dat er vroeger tot achttien cafés waren in de ­Vestingstraat?”, verklaart hij zijn keuze. De eerste ­dagen opende hij zijn café om 17u. Maar voor hij het goed besefte, maakten de diamantairs daar 9u van. “Ik schrok er ook van dat ze de diamanten open en bloot in het café verhandelden. Het zou nu allemaal niet meer kunnen.” Toen zijn pand werd verkocht, dacht Rudy aan een sabbatjaar. Maar weer brachten zijn klanten hem op andere gedachten. “Allez Witte, laat ons niet in de steek”, porden ze hem aan. Rudy luisterde nog maar eens en opende De Blokhut op dit adres.

Lange Herentalsestraat 6, 2018 Antwerpen

3. Henry’s Bagel and Juice

Zoals diamantairs het gewend zijn om in het Antwerp World Diamond District zuinig te zijn met vierkante meters, net zo vergaat het de snackbars, cafés en ­restaurants in de wijk. ‘Klein maar fijn’ is het motto van Henry’s Bagel and Juice, een zaak die gerund wordt door Jeanne Corbel. Ze maakt geen kopieën van de Amerikaanse bagels, die vóór het bakken in water met siroop worden gedompeld. “Wij bakken acht verschillende bagels met elf soorten beleg. En dan is er nog de ‘make your own’: voor 7,5 euro mag je beleg kiezen en combineren. Trouwens, Jeanne doet hetzelfde met haar twaalf supersappen.

Shopping Empire, Appelmansstraat 25/27, 2018 Antwerpen

4. Diamond Sushi

© RR

Als je in Antwerpen Diamond Sushi in je naam wil dragen, wil dat niet zeggen dat jouw producten meer dan elders moeten schitteren op het bord. Niroj Pyakurel heeft dat goed begrepen. Hij past zijn menu aan zijn publiek aan. En dat is divers, zeker in de diamantsector. “Zo ­hebben we geen echt Japanse sushi, maar eerder een ­fusion sushi”, zegt Niroj. “Daarnaast zorgen we dat we ­altijd koosjere vis in huis hebben. Toevallig zijn tonijn en zalm de best verkopende. We trachten onze Joodse klanten nu te overtuigen om zeebaars te proeven. Daarnaast hebben we meer vegetarische sushi dan elders. Indiase klanten eten liefst de jain sushi, die niet op de kaart staat.”

Shopping Empire, Appelmansstraat 25/48, 2018 Antwerpen

5. Rucola

© RR

Gert Michiels en zijn team van Rucola weten wat het is om ­elke vierkante centimeter te benutten. Niet alleen staan ze bekend om hun kraakverse broodjes, pasta’s, soepen en slaatjes. Ze leveren aan verschillende kantoren in de buurt en verzorgen nog recepties en opendeurdagen ook. “We proberen elke dag iets extra te maken, buiten onze kaart om”, vertelt Gert. “Ook de broodjes moeten meer zijn dan routinewerk. Onze kwaliteit moet beter zijn dan wanneer je een pot tonijnsla of kip curry zou opentrekken. Alles is in huis bereid. We proberen onze ziel in het werk te steken.” De meeste mensen halen een broodje uit, maar je kan hier ook zitten. Dat werkt vooral ’s morgens voor die koffie met croissant.

Appelmansstraat 25/68, 2018 Antwerpen

© RR

Ze zijn nog maar enkele maanden eigenaars van de Gran Duca, maar Alfredo Arenoso en echtgenote Marilyn ­kennen hun ­klanten wel. Want Alfredo werkt al negen jaar in het ­restaurant op de zesde verdieping met fabuleus uitzicht over de stationswijk. “Veel van onze klanten logeren in het Hylitt Hotel hiernaast. We zien erop toe dat alle nationaliteiten bij ons terechtkunnen. Zo hebben we een uitgebreide vegetarische selectie voor Indiase klanten. Maar de chef zorgt dat de basis blijft: een Italiaanse keuken met mediterraanse afwerking.” Hoewel er een vaste kaart is, kiezen de meeste gasten hun gerechtjes van het grote ­suggestiebord dat wekelijks wordt aangepast.

De Keyserlei 28, 2018, Antwerpen

7. Al Wali

“Al Wali betekent beheerder, maar je mag er ook een zekere bezorgdheid bij denken”, zegt Faris Saliba. Al vijftien jaar zorgt Faris dat zijn klanten niets tekortkomen. “We afficheren wel dat we een Libanees restaurant zijn, maar onze keuken mag je best mediterraansnoemen. Ze is zeer toegankelijk. Klanten die hier voor het eerst komen, nemen graag mezze (kleine gerechtjes, red.). We hebben er een twaalftal warme en koude, ideaal om aan tafel te delen. Onze specialiteit is shoarma van kip, zelfgemaakt en gewoon de beste van ’t Stad, geloof me.” Voor een dagschotel betaal je hier 10 euro en Faris heeft iets met wijnen. Dat zit snor.

Shopping Empire, Appelmansstraat 25/10, 2018 Antwerpen