© Hollandse Hoogte / David Rozing

“Klimaatopwarming maakt uw huis nu al duurder”

Wie volgend jaar wil bouwen, zal daar extra diep voor in de portefeuille moeten tasten. Bouwmarkten krijgen volop berichten dat leveranciers hun prijzen verhogen. Onder meer het extreem lage waterpeil op de Rijn maakt het transport veel duurder.

Christoph Meeussen

Bouwunie, de koepel van kleine en middelgrote bouwbedrijven, stuurden donderdag een waarschuwing uit. Leveranciers van grondstoffen voor de bouw sturen aanzienlijke prijsstijgingen naar hun klanten.

Voor materialen als beton, cement, asfalt, roofing en verf zijn er aanzienlijke verhogingen op komst. Voor een bouwproject van 250.000 euro zou de kostprijs stijgen met 13.500 euro, meer dan het dubbele van de inflatie.

© Hollandse Hoogte / David Rozing

Laagwatertoeslag

“Het klopt”, zegt Stefan Vandeplassche, commercieel medewerker bij Van Pelt Bouwmaterialen uit Zoersel. “Wij horen dat betonproducten zeker 5 tot 10% zullen opslagen, cement zal 5 tot 7% omhooggaan. Het heeft onder meer te maken met toeslagen voor laag water voor transport over de Rijn. Je moet met kleinere schepen varen, met minder lading, wat de prijs dus omhoogdrijft. De energiekosten gaan ook omhoog, maar dat is vaak maar zo’n 2%.”

Volgens Vandeplassche was er de afgelopen jaren al wel vaker laagwater, maar is het dit jaar extreem. “Het begon al van net na de zomer en zeker voor het einde van het jaar zou het niet opgelost raken. Mogelijk is er zelfs tot februari hinder. Het is een crisis. De klimaatopwarming maakt uw huis dus eigenlijk nu al duurder.”

Het bedrijf overweegt om de bijkomende kosten te compenseren door bijvoorbeeld met andere bedrijven samen te werken voor transport

Bij aannemer Willemen Groep uit Mechelen horen ze ook al dat er prijsverhogingen komen, onder meer voor beton, zand en chape. “We hebben brieven ontvangen over de stijgingen, en dat betekent dat het significante stijgingen zijn. Er zou bijvoorbeeld twee tot drie euro per kuub beton bijkomen. We zullen bekijken of en in welke mate we zoiets doorrekenen. We moeten zien dat de offertes niet te hoog worden”, zegt woordvoerder Bram Willemen.

Kleiner wonen

“Over het algemeen stijgen de prijzen sterk, ook door extra technieken. Maar de aangekondigde stijgingen lijken realistisch”, zegt architect Jan Verbist van het Molse bureau Catalpa. “Vijf jaar geleden was de bouwprijs per vierkante meter zo’n 1.350 euro, nu meer dan 1.500 euro.”

Klanten zullen zich volgens Verbist aanpassen. “Zij hebben vaak een vast budget, na ook al dure bouwgrond. Ze worden gedwongen om wat compacter te bouwen, of meer te gaan renoveren in plaats van voor nieuwbouw te kiezen. Als het duurder is, gaan ze ook besparen op bijvoorbeeld raamoppervlakte.”

“Dit is niet prettig, zeker niet voor jongere opdrachtgevers, die zeker op een aantal zaken zullen inboeten.”