Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend
Beeld Comedy Wildlife Photography Awards 2018

In Jemen zijn al 85.000 kinderen de hongerdood gestorven. Als Antwerpen in dit tempo blijft wegzakken, ligt het over honderd jaar een halve meter lager. En Valérie (32) heeft nooit gerookt, maar heeft toch longkanker. 

In het nieuws

1. 85.000 kinderen hongerdood gestorven in Jemen, 8,4 miljoen mensen bedreigd

Er zijn in Jemen 85.000 kinderen jonger dan vijf jaar gestorven van honger of ziekte sinds Saudi-Arabië zich er in 2015 met de burgeroorlog ging moeien. Nu bedreigt de hongerdood daar zeker 8,4 miljoen mensen.

Een zwaar ondervoed kind in Jemen.Beeld AP

2. Recordaantal jongeren belandt op spoed na alcoholmisbruik

In 2017 belandden 2.334 jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis nadat ze te veel hadden gedronken. Dat zijn er meer dan zes per dag, het hoogste cijfer in tien jaar tijd. Ook bij de 18- tot 29-jarigen gaat het met 11.554 om een recordaantal. De Christelijke Mutualiteit (CM) roept op om de leeftijdsgrens voor alle alcoholische dranken op te trekken tot 18 jaar.

3. ’t Stad zakt weg: de grond onder Antwerpen daalt met enkele millimeters per jaar

Antwerpen zakt ieder jaar met enkele millimeters weg. Vooral de zone rond Linkeroever en de haventerreinen nabij Doel zakken het felst. Als die trend wordt voortgezet, ligt Antwerpen binnen honderd jaar tot een halve meter lager. Is er reden tot paniek?

4. Uitkering voor EU-burgers na één dag werken in België? “Te gek voor woorden”

Europese burgers die een dag in ons land hebben gewerkt, kunnen meteen aanspraak maken op een uitkering. Zelfs al vertrekken ze na die ene dag meteen. Belgische politici reageren furieus op het Europese voorstel.

5. Blanke meerderheid? Straks zijn we allemaal ‘gemengd’

Ooit zal bijna de hele wereldbevolking ‘beige’, gemengd van ras, zijn. Tot het zover is, blijft migratie de grootste oorzaak van culturele turbulentie, denkt demograaf Eric Kaufmann. En daarna? “Dan vraagt iedereen zich af waarom populisten in 2018 toch zo veel stemmen haalden.”

6. Jong en ongeneeslijk ziek: Valérie Hendrickx doorbreekt de stilte over longkanker

Ja, ze heeft longkanker. En nee, ze heeft nooit gerookt. Valérie Hendrickx (32), mama van twee, is ongeneeslijk ziek. Vandaag, tijdens de maand van de witte lintjes, schudt ze het stigma van zich af. “Ik wil dat andere gezicht van de ziekte tonen.”

Valérie Hendrickx.Beeld Bob Van Mol

7. Amerikaanse opperrechter tikt Trump op de vingers na beschuldigingen over ‘Obama-rechters’

De Amerikaanse opperrechter John Roberts heeft president Trump gisteren terechtgewezen na diens aanval op een rechter die het niet eens was met Trumps besluit om mensen die illegaal over de grens zijn gekomen geen asiel meer te verlenen. De president zette de rechter weg als een ‘Obama-rechter’.

Aan het koffieapparaat

1. Primeur in ons land: Belg met normale penis onder het mes voor verkleining

Elf centimeter in rust en ongeveer 16 centimeter in erectie. Dat is niet uitzonderlijk groot, maar toch wilde een 48-jarige Belg graag een kleinere penis. De man zocht tien jaar lang naar een arts die de ingreep wilde uitvoeren, maar stootte steeds op een njet. Tot vorig jaar. “De patiënt wilde graag dat alles in verhouding was.”

2. Dit zijn de grappigste dierenfoto’s van 2018

De Comedy Wildlife Photography Awards 2018 - de grappigste dierenfoto’s van het jaar - zijn bekend. Bekijk hier de fotoreeks.

3. ‘The White Album’ is vijftig jaar oud. Hoeveel weet u over de iconische plaat?

The White Album van The Beatles heeft officieel de middelbare leeftijd bereikt. Hoeveel weet u over het iconische album? Doe hier de test.