Luister naar

Brussel wil strafprocedure tegen Italië

Nieuws
Italië is het eerste euroland dat wordt aangepakt voor zijn veel te hoge staatsschuld. De Europese Commissie adviseerde woensdag de nooit eerder gebruikte strafprocedure tegen Rome op te starten, een klemmende waarschuwing die kan uitmonden in een miljardenboete.
Marc Peeperkorn redactie vk
donderdag 22 november 2018 om 03:00

Brussel

Europees commissaris Valdis Dombrovskis (Euro) zei dat hij het besluit ‘met spijt’ heeft genomen maar dat de populistische Lega/Vijfsterren-regering in Rome hem geen andere keuze laat. ‘Italië slaapwandelt richting instabiliteit’, aldus Dombrovskis. De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini (Lega) toonde zich niet onder de indruk van het Commissiedreigement: ‘Heeft Brussel weer een brief geschreven? We wachten nu op die van de kerstman.’ Dombrovskis benadrukte dat de Europese begrotingsregels voor alle lidstaten gelden. Brussel vreest dat als de financiële markten zich van Italië afkeren, de hele eurozone in de crisis wordt meegesleept. Italië betaalt sinds de nieuwe regering aantrad meer om geld te lenen, de ‘besmetting’ van andere zuidelijke landen blijft vooralsnog uit.

Brussel ruziet al maanden met de regering in Rome over de Italiaanse ontwerpbegroting voor 2019. Die voorziet in 35 miljard euro extra overheidsuitgaven, onder meer aan een minimumuitkering voor de armsten en een verlaging van de pensioenleeftijd. Daardoor stijgt het Italiaanse begrotingstekort volgens de Commissie naar 3,1 procent in 2020, net boven de maximum toegestane tekortgrens van 3 procent. Door de extra uitgaven blijft de Italiaanse staatsschuld onveranderd op 131 procent van het bruto binnenlands product staan, ruim twee keer de toegestane norm (60 procent).

Rome verdedigt de financiële injectie als middel om de economische groei aan te jagen, volgens de Commissie en de andere eurolanden klopt er niets van deze redenering. ‘Deze begroting vormt een risico voor de Italiaanse economie, bedrijven, spaarders en belastingbetalers’, aldus commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken). De ontwerpbegroting staat haaks op beloften tot beterschap van de vorige Italiaanse regering. Vorige maand verwierp de Commissie dan ook de gehele ontwerpbegroting. De opdracht toen om een nieuwe, meer solide begroting op te stellen, heeft de Lega/Vijfsterren-coalitie met de nodige schimpscheuten richting Brussel naast zich neergelegd.

De Commissie kon daarom woensdag niet anders concluderen dan dat de Italiaanse begroting nog steeds niet voldoet aan de afgesproken begrotingsdiscipline voor de eurolanden. Tegelijkertijd zette de Commissie voor het eerst in de geschiedenis de strafprocedure in gang voor eurolanden die weigeren hun te hoge staatsschuld te verlagen.

‘Een logisch en onvermijdelijk gevolg van de Italiaanse handelwijze’, aldus Moscovici.

strafadvies

Volgende week buigen de financiële experts van de eurolanden zich over het strafadvies van de Commissie.

Geven die daar hun goedkeuring aan, wat alom wordt verwacht, dan zet de Commissie haar advies om in een aanbeveling voor de ministers van Financiën. Die beslissen medio januari of de strafprocedure daadwerkelijk in gang wordt gezet. Ook dat is zeer waarschijnlijk, alleen een ruime meerderheid van de eurolanden zou het kunnen tegenhouden. Vooralsnog krijgt Italië geen enkele steun in de eurogroep voor zijn opstelling.

Als de strafprocedure volgend jaar in gang wordt gezet, heeft Italië maximaal zes maanden om de door de EU gevraagde actie te ondernemen en de schuld af te bouwen. Blijft die actie uit, dan dreigt een boete van minimaal 3,4 miljard euro.

De EU heeft nog nooit een land beboet voor het negeren van de euroregels en ontspoorde overheidsfinanciën. Moscovici verdedigde de lange procedure om een land financieel in het gareel te houden. Een snellere straf zou volgens hem als ‘onwettig’ worden ervaren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een vrouw verlaat een stembureau in Londen.

Britse Conservatieven verliezen 'bijna catastrofaal' bij plaatselijke verkiezingen

De Conservatieve Partij stevent af op een flinke nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen die donderdag in een deel van Engeland zijn gehouden. Voor Rishi Sunak is de situatie ernstig.

Het uiterlijk van Victoria is gebaseerd op dat van de Oekraïense influencer en zangeres Rosalie Nombre.

Oekraïne lanceert door AI gegenereerde persvoorlichter. 'Een technologische sprong vooruit'

Victoria Shi zal media en burgers namens het ministerie te woord staan. Het uiterlijk van de digitale woordvoerder is gebaseerd op dat van een Oekraïense influencer

Palestijnse kinderen bij een voedseluitdeelpunt van World Central Kitchen, in de province Deir Al-Balah in het midden van de Gazastrook.

Hamas is niet klaar om zijn troefkaarten, de gijzelaars, op te geven

Het leed in Gaza is amper te overzien, maar Hamas denkt het tij mee te hebben en blijft onwrikbaar in onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Aangezien ook Israël een mes tussen de tanden houdt, is een deal nog lang niet in zicht.

Nog voor zonsopgang begonnen politieagenten in vol ornaat met het beëindigen van de demonstratie.

Biden niet van plan koers te wijzigen na nieuwe escalaties Amerikaanse studentenprotesten

Op verscheidene Amerikaanse universiteiten lopen pro-Palestijnse demonstraties uit de hand, met talloze arrestaties tot gevolg. Donderdag reageerde president Joe Biden voor het eerst uitgebreid op de acties.

De protesten op Amerikaanse campussen veroorzaken een schisma onder Joodse studenten.

Studentenprotesten veroorzaken een schisma in de VS. 'De vraag is nu: aan welke kant sta jij, als Jood?'

Door de pro-Palestijnse betogingen gaan Joodse studenten in de VS opnieuw nadenken over de oorlog. En over hun eigen identiteit. Dat leidt tot heel verschillende uitkomsten.

Premier Mark Rutte staat de pers te woord na een bijeenkomst in Brussel van de Europese regeringsleiders over het corona-herstelplan, juli 2020.

Nederland dreigt miljarden aan Europees 'coronageld' mis te lopen

De Nederlandse overheid dreigt miljarden euro’s aan Europees ‘coronageld’ mis te lopen door vertraagde wetgeving. Die vertraging is deels het gevolg van de val van het kabinet. Het nieuwe kabinet heeft hierdoor mogelijk meteen al een gat in de begroting.