Luister naar

GroenLinks grote winnaar in Groningen

Nieuws
GroenLinks is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen, Haren en Ten Boer. De partij krijgt elf zetels in de nieuwe gemeenteraad. De ChristenUnie behaalde voor het eerst in zeventig jaar een derde zetel.
Gerhard Wilts
donderdag 22 november 2018 om 09:03

Groningen

Per 1 januari worden Haren en Ten Boer samengevoegd met de stad Groningen tot één gemeente. De op een na grootste partij is de PvdA met zes zetels. Daarna volgen D66 (vijf zetels, stond op negen) en de SP (eveneens vijf). De VVD bleef staan op vier zetels, CDA leverde ten opzichte van 2014 één zetel in en kwam op twee. Partij voor de Dieren ging van één naar drie zetels.

De ChristenUnie staat op drie zetels. ‘Een historische avond’, reageerde ChristenUnie-lijsttrekker Inge Jongman bij de regionale omroep RTV Noord. ‘Van twee naar drie zetels, voor het eerst sinds 1948. Hier hebben we jaren op gehoopt en voor gewerkt.’ Zij kreeg felicitaties van het Groningse Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf en CU-leider Gert-Jan Segers. ‘Weer zo’n mooie opsteker’, aldus Segers op Twitter. Jongman zei dat haar partij ‘heel graag’ wil meedoen in een coalitie, maar ‘alleen op basis van de inhoud’.

‘ons eigen verhaal’

In Groningen waren 45 zetels te verdelen. De opkomst was 44,1 procent, veel lager dan vier jaar geleden in Groningen (54,5 procent), in Haren (75,5 procent) en Ten Boer (64,4 procent).

‘Dit is ongelooflijk, deze uitslag hadden we niet kunnen bedenken’, reageerde GroenLinks-lijsttrekker Glimina Chakor bij de regionale omroep RTV Noord. ‘We hebben het dicht bij onszelf gehouden, ons eigen verhaal verteld en natuurlijk speelt het landelijke sentiment ook mee. De kiezers verwachten van ons verduurzaming, eerlijk delen en gelijke kansen voor iedereen.’

Voor D66 was het een avond van verlies, omdat de partij bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in zowel Groningen als Haren nog de grootste werd. D66-voorman Paul de Rook gaf toe dat de uitslag voor hen tegenvalt. De partij werd vier jaar geleden in de stad Groningen de grootste met negen zetels. ‘We wisten dat het moeilijk zou worden om de gigantische uitslag van vier jaar geleden te evenaren. Als dit het is, gaan we hiermee aan de slag.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.