Luister naar

Zuid-Koreaan wordt nieuwe chef Interpol

Nieuws
Westerse landen zijn met de schrik vrijgekomen. Niet een Rus, maar een Zuid-Koreaan wordt de nieuwe president van Interpol.
Tom Vennink redactie vk
donderdag 22 november 2018 om 03:00
In Dubai is de Zuid-Koreaan Kim Jong Yang (midden) gekozen als nieuwe topman van de politiedienst Interpol.
In Dubai is de Zuid-Koreaan Kim Jong Yang (midden) gekozen als nieuwe topman van de politiedienst Interpol. afp

Dubai

De benoeming van Kim Jong Yang betekent dat de internationale politiedienst Interpol niet onder leiding komt van iemand uit Putins veiligheidsdiensten, maar van iemand die voorstander is van Zuid-Korea’s zachtaardige ‘K-cops’.

In aanloop naar de stemming in Dubai voerden de VS en Europese landen fel campagne tegen de favoriet in de presidentsverkiezing van Interpol, de Rus Alexander Prokoptsjoek. Gevreesd werd dat hij Interpol zou gebruiken om de jacht van het Kremlin op politieke tegenstanders in het buitenland op te voeren. Europarlementariër Guy Verhofstadt concludeerde dat ‘democratische en vrije landen’ maar een eigen politiedienst moesten opzetten in geval van Prokoptsjoeks verkiezing. Oekraïne en Litouwen dreigden uit Interpol te stappen.

Nu dat scenario afgewend is, is het de vraag wat een Zuid-Koreaan in petto heeft voor de grootste politiedienst ter wereld. Kim Jong Yang (57) is een bekende naam in de internationale politiewereld. Na de verdwijning van de vorige president – de Chinees Meng Hongwei werd in oktober aangehouden door de Chinese autoriteiten – nam Yang het roer over als interim-president van Interpol. Daar is hij bekend vanwege zijn pogingen om Zuid-Koreaanse politietactieken te exporteren.

Toen Yang in 1985 toetrad tot de Koreaanse politie, zat de wereld niet te wachten op politielessen uit Seoul. Het Koreaanse korps had een gitzwarte reputatie: agenten werden gevreesd om hun martelingen van studenten die in 1980 in opstand kwamen tegen de regering. Maar tijdens democratische hervormingen werkte het korps aan een vrediger imago. Traangas werd in de ban gedaan en ongewapende vrouwelijke agenten werden ingezet om spanningen bij protesten te bedaren.

Sinds 2005 probeert Zuid-Korea zijn politietechnieken zelfs te exporteren. Het land trainde meer dan duizend agenten uit andere landen in trainingscentra in Korea en verdient miljoenen aan de export van benodigdheden voor agenten. Het doel is om minder ontwikkelde landen bekend te maken met vredige manieren om bijvoorbeeld demonstraties in de hand te houden, zegt het Koreaanse korps. ‘K-cop’ moet achter K-pop (Koreaanse popmuziek) aan de wereld over golven.

Yang was tijdelijk de aanvoerder van ‘K-cop’, als hoofd van het buitenlanddepartement van de politie. Later bracht hij Koreaanse agenten met zich mee naar Interpol, toen hij daar in 2015 vicepresident werd als vertegenwoordiger van Azië, zo schrijft The Korean Herald.

Maar macht om Interpol snel te hervormen, heeft Yang niet. De functie van president is voor een groot deel ceremonieel. De secretaris-generaal – op dit moment de Duitser Jürgen Stock – heeft meer invloed op de dagelijkse gang van zaken. Wel zit de president drie keer per jaar een commissie voor die ‘het beleid en de richting van de organisatie’ bepaalt en toezicht houdt op de uitvoering van besluiten van de algemene vergadering. Mede door de beperkte macht vond Rusland de westerse campagne tegen Prokoptsjoek ongepast. Putins woordvoerder Dmitri Peskov, die van westerse ‘inmenging in de verkiezingen’ sprak, zei woensdag niet verbaasd te zijn door de nederlaag van Prokoptsjoek. ‘Als je kijkt naar de reeks van partijdige verklaringen aan de vooravond van de verkiezingen, dan is het wel duidelijk dat de druk hoog was.’ <

interpol

Interpol is de grootste politieorganisatie ter wereld: 194 landen zijn aangesloten. Het belangrijkste doel van Interpol is om samenwerking te bevorderen tussen landelijke politiediensten. De organisatie richt zich op het tegengaan van terrorisme, cybercriminaliteit en georganiseerde misdaad. Interpol heeft geen bevoegdheid om mensen te arresteren. Lidstaten kunnen een arrestatieverzoek indienen bij Interpol. Keurt Interpol het verzoek goed, dan komt de verdachte in een internationale database met gezochte mensen. Vaak probeert een lidstaat daarmee om een verdachte uitgeleverd te krijgen. Over uitlevering beslist Interpol niet: daarover gaat het land waar de verdachte zich bevindt. Via het hoofdkantoor in Lyon beheert Interpol databases met persoonsgegevens van verdachten zoals vingerafdrukken.

verdwenen ex-baas Interpol blijft weg

Meng Hongwei (65) is van de aardbodem verdwenen en dat blijft voorlopig zo. Al was hij tot eind september hoofd van Interpol, wie in de verhoorkamers van de Chinese anticorruptieautoriteiten verdwijnt, komt er in de regel schuldig bevonden uit. Tot die tijd krijgt niemand toegang. De eerste zes maanden hebben verdachten geen recht op bezoek door een advocaat of familie. Verantwoording aan Mengs oude werkgever, Interpol, afleggen hoeft al helemaal niet. Een niet door Meng ondertekende ontslagbrief volstaat.

Interpol paste zich snel aan de Chinese manier van doen aan en stelde nauwelijks vragen toen Meng begin oktober niet terugkwam van een reis naar China. De Chinese regering zei dat hij verdacht werd van corruptie, de vaste aanklacht om ongewenste elementen in de partij uit te schakelen. Meng heeft als architect van het Chinese veiligheidsapparaat zijn hele carrière aan het vervolgen van andere Chinezen gewijd. Nu is hij zelf aan de beurt. Internationaal riep zijn verdwijning vragen op over de geschiktheid van Chinezen voor dit soort functies, als zelfs hooggeplaatste functionarissen zomaar, zonder transparante juridische procedures, van het pluche van een internationale organisatie worden geplukt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.