Direct naar artikelinhoud
Facebook

Zuckerberg reageert voor het eerst na vernietigend onderzoek: “Ik ga mijn ontslag niet aanbieden”

Zuckerberg tijdens zijn eerste interview na het vernietigende artikel in ‘The New York Times’.Beeld RV/CNN

Mark Zuckerberg liet in een interview met CNN verstaan dat hij niet van plan is om op te stappen als bestuursvoorzitter. Ondertussen publiceerde Facebook een persbericht waarin het zijn relatie met Definers Public Affairs verduidelijkt. Dat pr-bedrijf probeerde onder andere concurrenten Apple en Google zwart te maken, zo blijkt uit een onderzoek van The New York Times.

Na het vernietigende rapport van The New York Times dat inzoomt op de manier waarop Facebook omgaat met crisissituaties, stelden mensen binnen en buiten de techwereld de vraag of Mark Zuckerberg nog wel de juiste man op de juiste plaats is. Een week na de publicatie van het interview reageerde de topman van Facebook voor het eerst. “Op dit moment lijkt opstappen niet logisch”, vertelde hij.

Bovendien nam hij zijn rechterhand Sheryl Sandberg in bescherming. “Sheryl is een belangrijk onderdeel van dit bedrijf en ze leidt een hoop pogingen om de grootste issues aan te pakken”. Hij zegt dat hij hoopt nog tientallen jaren met haar samen te werken.

‘Op dit moment lijkt opstappen niet logisch’
Mark Zuckerberg, Facebook

Een groot deel van de publieke verontwaardiging wordt veroorzaakt door Facebooks samenwerking met Definers Public Affairs. Dat is het pr-bureau gelieerd aan de Republikeinen dat werd ingeschakeld om concurrenten zwart te maken en critici te ondermijnen door hen te linken aan multimiljonair George Soros, een strategie die veel wordt gebruikt door antisemieten en Alt-Right-groepen. 

Elliot Schrage, communicatiebaas bij Facebook, publiceerde een blogpost waarin hij de schuld op zich neemt voor het samenwerken met Definers. Daarin ontkende hij dat hij zou hebben gevraagd verhalen te verzinnen. Schrage kondigde zijn vertrek overigens eerder dit jaar aan. “Definers hielp ons te reageren op onrechtvaardige claims waarvoor enkel Facebook de schuld kreeg.” Wat George Soros betreft: “Ze kwamen erachter dat George Soros enkele anti-Facebook-bewegingen steunde. Ze hebben die informatie naar de pers gestuurd om aan te tonen dat het niet om een grassrootsbeweging ging.”