© bfm

Frietpot vat vuur in Chirolokaal: leiding blust ‘volgens het boekje’

In het lokaal van Chiro Joke-Scindal in Wijnegem is zondagmiddag brand uitgebroken. Drie aanwezigen jongemannen konden nog voor de brandweer er was het vuur volledig blussen, de schade bleef beperkt.

sare

“We waren met drie - ik, iemand van oud-leiding en een vriend - naar een film aan het kijken in het lokaal toen we plots een knal hoorden in de keuken”, vertelt Yoeri Tomissen, leider bij Chiro Joke-Scindal aan de Wommelgemsesteenweg, achter de kerk. In de keuken bleek de frietketel vuur gevat te hebben. “Iemand is snel uit de auto een brandblusser gaan halen en ik heb een handdoek natgemaakt”, gaat Yoeri verder.

Met de poederblusser konden de jongemannen het vuur snel volledig blussen waarna ze de vochtige handdoek over de frietpot drapeerden en de brandweer belden. “Ze hebben ons gebeld nadat de brand geblust was”, zegt woordvoerster Jasmien O van de Brandweer Zone Antwerpen. “Alles was in orde, wij hebben het lokaal nog wel verlucht. Die mannen hebben dat goed gedaan.”

Lees verder onder de foto

© bfm

Naar verluidt had een van de jongemannen ooit bij een demonstratie door de brandweer gezien wat het effect van water op een brandende frietketel is (er ontstaat een steekvlam), daardoor wisten ze dat met water blussen zeker geen optie was.

Hoe de brand ontstaan is, is nog niet duidelijk. “Het is een beetje mysterieus”, zegt Yoeri. “Volgens ons zat de stekker van de frietketel niet eens in het stopcontact. De pot was ook zaterdagavond voor het laatst gebruikt, op een andere locatie.” Door het snelle en doortastende optreden van Yoeri en zijn vrienden Louis en Thias bleef de schade beperkt. “De ketel zelf en de dampkap raakten wel beschadigd”, aldus Yoeri.