Een fabriek aan de rand van Otsjeretyne is zwaar beschadigd door de gevechten

Rusland claimt volledige controle over dorpje Otsjeretyne in Oost-Oekraïne

Rusland heeft het dorpje Otsjeretyne in het oosten van Oekraïne volledig onder controle. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie. Voor de start van de grootschalige invasie woonden er ongeveer 3.000 mensen, maar nu ligt het dorpje door de wekenlange gevechten grotendeels in puin. 

Otsjeretyne ligt in de buurt van Avdiivka, de strategisch belangrijke stad die het Russische leger in februari nog veroverde. Veel blijft er echter niet van over. Op luchtbeelden van Associated Press is te zien dat Otsjeretyne grotendeels in puin ligt. Bijna alle gebouwen zijn beschadigd en van de 3.000 oorspronkelijke inwoners is zo goed als iedereen weggevlucht.

Bekijk: luchtbeelden tonen de volledige verwoesting van Otsjeretyne.

Videospeler inladen...

Het is geen grote verrassing dat het dorpje nu volledig in Russische handen valt. Eind vorige maand kondigde het Russische leger al aan dat Otsjeretyne grotendeels onder Russische controle stond. De Oekraïners gaven toen toe dat Rusland het zuiden van het dorp had veroverd, maar beweerden dat ze het dorp nog steeds in handen hadden en dat de situatie onder controle was.

Het Russische leger slaagt er de laatste maanden in om een kleine vooruitgang te boeken aan het front. Zo konden de troepen ook enkele omliggende dorpjes als Semenivka en Novobachmoetivka veroveren.

Het Oekraïense leger heeft de grootste moeite om de Russische troepen tegen te houden. De manschappen kreunen onder de munitietekorten, en het Russische leger kan daar handig gebruik van maken.

Ondertussen werd in de Verenigde Staten wel een nieuw hulppakket voor Oekraïne goedgekeurd ter waarde van 57 miljard euro. Een groot deel van dat geld is bedoeld om militair materieel en munitie naar het front te zenden. Een eerste lading is ook al vertrokken, maar het is nog niet duidelijk of het al aangekomen is aan het front in Oekraïne.

Meest gelezen