COMMENTAAR. Zondag tegen Standard laatste (?) grote test voor Club Brugge

© Isosport

Club Brugge heeft een duidelijk antwoord gegeven op de twijfels die waren gerezen. Dankzij een swingende zege tegen een lusteloos Charleroi komt een vijftiende titel weer dichterbij. Zes punten, eigenlijk zeven, voorsprong op Anderlecht. Nu zondag Standard, tot nu toe de sterkste ploeg in PO1, thuis nog kloppen. Een grote test. De laatste voor de titel?

Ludo Vandewalle

“Een open doelkans voor Club” kopten we gisteren nog. Blauw-zwart heeft welgeteld 40 seconden gewacht om die kans te benutten. Dan stond het al 1-0 en de rest van de wedstrijd stond in het teken van antwoorden geven. En hoe!

Antwoord 1: dat antwoord kwam er van de spitsen ­Diaby en Wesley. Ze scoorden amper sinds Nieuwjaar. Diaby tot voor gisteren drie keer, Wesley amper twee (beker inbegre-pen). Tegen Charleroi zette Wesley nog in de eerste minuut Club op rozen, ­Diaby had er 27 minuten voor nodig. Als de spitsen scoren, wint Club. Dat is zoals 1+1.

Antwoord 2: dat schreeuw­de Ruud Vormer uit. Ook aan hem werd getwijfeld. Amper één assist en één goal na de winst van zijn Gouden Schoen en nog slechts 50 procent van de punten voor Club. Gisteren stond de aanvoerder er weer. Met een goal en eentje afgekeurd na ingrijpen van de videoref. Als Vormer draait, draait Club.

Antwoord 3: het inzicht en het lef van Ivan Leko werden bevestigd. De Club-trainer keerde terug naar zijn 3-5-2-systeem, koos voor offensieve flanken als Limbombe en ontdekking Diatta en Club was plots weer heel aanwezig in het vijandelijke strafschopgebied. Bij elke actie stonden er minstens vier blauw-zwarten dicht bij de Charleroi-doelman. Gevolg: zes goals.

Charleroi kneusje

De grote test volgt zondag tegen Standard, met negen punten de beste ploeg in deze PO1. Als Club Brugge in eigen huis ook Standard over de knie legt, kan er nog maar weinig misgaan. Dan behoudt het op zijn minst zes punten (eigenlijk zeven, want in geval van gelijk puntenaantal met Anderlecht is Clubs eerste plaats in de reguliere competitie doorslaggevend) en zijn er in de resterende vijf wedstrijden nog maar vijftien te verdienen. Gisteren was belangrijk, maar dat wordt het zondag ook.

De 6-0 was fraai, maar bij Charleroi moeten ze zich ook vragen beginnen stellen. De Zebra’s haalden 1 op 12 en zijn nu al het kneusje van PO1. Een afgang dreigt. AA Gent rondde in 2011 PO1 af met het schamele aantal van 4 op 30. Vier punten dankzij vier gelijke spelen. De enige keer in acht edities dat een ploeg in PO1 geen enkele wedstrijd wist te winnen. Het lijkt er sterk op dat Charleroi als grootste (enige?) doel moet hebben een herhaling van die mislukking te vermijden.

BEKIJK HIER de samenvatting van Club Brugge - Charleroi

Meer over Club Brugge

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video