De Kroatische premier Andrej Plenkovic afgelopen zondag tijdens een verkiezingsrally in Zagreb.
AFP or licensors

Conservatieve HDZ-partij van premier Plenkovic op koers om grootste partij in Kroatië te blijven

Het ziet er naar uit dat de conservatieve partij HDZ van premier Andrej Plenkovic de grootste partij in Kroatië zal blijven. Dat blijkt althans uit de exitpolls die kort na het sluiten van de Kroatische stembusgang werden verspreid. De partij zal wellicht onvoldoende zetels halen om alleen te regeren. 

De partij HDZ (Kroatische Democratische Unie), die al sinds 2016 aan de macht is, zou volgens de exitpolls ongeveer 60 van de 151 parlementszetels binnenhalen. Bij de vorige verkiezingen, vier jaar geleden, veroverde HDZ nog 66 zetels. De op een na grootste partij, de sociaaldemocratische SDP, komt uit op ruim 40 zitjes. 

"HDZ heeft meer mandaten binnengehaald dan verzameld links, wat een uitstekend resultaat is", zegt ontslagnemend vicepremier Davor Bozinovic daarover. SDP heeft een andere lezing: "Men kan zeggen dat Kroatië voor verandering heeft gekozen", aldus Sinisa Hajdas Doncic, vicevoorzitter van de partij. "Ik ben optimistisch en geloof dat de definitieve resultaten nog beter zullen zijn dan de peilingen."

Op de derde plaats, ver achter de grootste twee partijen eindigt Homeland, een rechts-nationalistische beweging. Daarna volgen de groen-linkse partij Mozemo en de ultraconservatieven van Most die een tijdlang samen met HDZ geregeerd hebben.

Gespannen campagne

Politiek analisten verwachten moeilijke regeringsonderhandelingen, na een bijzonder gespannen campagne die uitdraaide op een persoonlijke strijd tussen de premier en de president, al jarenlang politieke rivalen die nu aan de onderhandelingstafel zullen moeten gaan.

De opkomst lag, om 16.30 uur plaatselijke tijd, met meer dan 50 procent alvast een stuk hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2020. Toen was op datzelfde tijdstip nog maar een derde van de Kroaten gaan stemmen.

Meest gelezen