© Patrick Hattori

Kinderraad zoekt nieuwe kandidaten

De Mechelse kinderraad gaat op zoek naar nieuwe raadsleden en een burgemeester. De komende dagen krijgen 2.300 jongens en meisjes in Mechelen een infobrief in de bus. Tot 15 oktober kunnen de jongeren zich kandidaat stellen.

Leo De Nijn

Elke twee jaar wordt in Mechelen een nieuwe kinderraad gekozen. Deze enthousiaste jongens en meisjes zetelen allemaal in een adviesraad en adviseren ideeën naar het schepencollege van de stad Mechelen. De minimaal tien en maximaal twintig gekozen jongens en meisjes uit het vierde en vijfde leerjaar vergaderen tien keer per jaar op woensdagnamiddag. De verkozen kinderraad wordt niet aan zijn lot overgelaten. De dienst Jeugd en het schepencollege verlenen steun, want het is de bedoeling dat haalbare ideeën van de Kinderraad ook uitgevoerd worden.

De afgelopen twee jaar verhuisde de sjerp van kinderburgemeester van Maija Mans naar Walid El Handouz. Zij wisselden na een jaar af als kinderburgemeester en kindersecretaris. Maija en Walid blikken tevreden terug op hun tijd bij de kinderraad. “We hebben veel toffe mensen leren kennen en nieuwe vrienden gemaakt. Het was leuk om met andere kinderen samen te zitten en te brainstormen hoe we Mechelen nog kindvriendelijker kunnen maken”, klikt het bij de uittredende kinderburgemeester en -secretaris.

Introductiedag

In de loop van volgende week krijgen zo’n 2.300 Mechelse jongens en meisjes uit het vierde en vijfde leerjaar een uitnodiging in de bus om zich kandidaat te stellen voor de nieuwe kinderraad. Wie zich kandidaat stelt, mag zijn of haar idee(ën) op het stadhuis komen voorstellen op de introductiedag op woensdag 24 oktober. Op deze dag kunnen de kinderen zich ook kandidaat stellen als kinderburgemeester.

De jury, bestaande uit leden van de jeugdraad, leden van de uittredende kinderraad en enkele stadsmedewerkers, stellen dan de nieuwe kinderraad samen. Kinderen kunnen zich kandidaat stellen tot 15 oktober door de antwoordstrook van de brief terug op te sturen met de post, of te mailen naar kinderraad@mechelen.be.