Hard labeur in de ateliers hout.© koen fasseur

Wedstrijd Vlaamse Houtproef echte uitdaging voor leerlingen hout van Gitok

Kalmthout -

De 77 leerlingen van het 4e jaar arbeidsmarkt Hout en 4e jaar dubbele finaliteit houttechnieken hebben een erg drukke donderdag. Ze nemen deel aan de Vlaamse Houtproef, dat is een jaarlijkse wedstrijd ingericht door Vaspa, de beroepsvereniging voor schrijnwerkers uit de provincie Antwerpen en daarbuiten.

Erik Vandewalle

Technisch directeur Jelle Krijnen, zelf ex-leraar hout, kadert het belang van deze Vlaamse wedstrijd. In de provincie Antwerpen nemen 240 leerlingen uit elf technische scholen deel, waaronder 77 leerlingen van Gitok Bovenbouw. Zij maken op één dag een opgelegd werkstuk. De uitslag van deze wedstrijd volgt in juni. Dan worden zowel per provincie als voor heel Vlaanderen de beste werkstukken beloond.

“Donderdagochtend stipt om 8.00 uur kwamen we te weten wat de leerlingen dit jaar moesten maken. Tot 18.00 uur vanavond hebben alle deelnemers de tijd om een bijzettafeltje te maken. Hiervoor gebruiken ze zowel plaathout als massief hout. Het is eigenlijk een handvaardigheidsproef, waarbij de technische tekeningen de leidraad vormen. Niet alleen de leerlingen zijn wat zenuwachtig, dat geldt ook voor de betrokken leerkrachten. Onze school behaalt al heel wat jaren uitstekende resultaten en dus willen we dat ook dit jaar waarmaken.”

Een moeilijke, maar haalbare opdracht.© koen fasseur

Verdeeld over de verschillende praktijklokalen van de school zijn de leerlingen gemotiveerd aan de slag. Het valt op dat het vooral jongens zijn die de houtafdeling volgen. De zes meisjes moeten echter op geen enkel vlak onderdoen voor hun mannelijke collega’s.

Jade Breidenich.© koen fasseur

Doelbewuste keuze

Onder hen onder meer de vijftienjarige Jade Breidenich. “Het stoort me echt niet dat de meisjes zo in de minderheid zijn. Ik heb dan ook doelbewust gekozen voor de houtafdeling, omdat ik graag met mijn handen werk. Mijn papa is best handig en bij het verbouwen van onze zolder mocht ik stevig meewerken”, motiveert ze haar keuze voor deze richting.

Lander Bernaerts.© koen fasseur

Leeftijdsgenoot Lander Bernaerts werkt in het aanpalende atelier volop aan zijn bijzettafeltje. Alhoewel hij nog twee schooljaren voor de boeg heeft, weet Lander nu al dat zijn beroepscarrière zich in de houtsector zal ontplooien. “In de garage van mijn papa staan heel wat toestellen om met hout te werken. Dat vond ik als kind al erg fascinerend en het was voor mij toen al een uitdaging om met overschot van hout allerlei dingen te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners